Hlavní obsah

Účetní nemůže sestavit daňové přiznání za svého klienta

Novinky, bab

Většina lidí nevidí žádné rozdíly mezi daňovým poradcem a účetním. Ty jsou však značné. Například účetní už nemůže za své klienty zpracovávat daňová přiznání, nespadá to totiž do rozsahu jeho živnostenského oprávnění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V České republice v současné době působí 4658 daňových poradců a 941 daňových společností. Komora certifikovaných účetních eviduje 1138 členů.

Většina lidí však obecně příliš nevnímá hranice jak mezi činnostmi, tak pravomocemi účetních a daňových poradců. Běžně dochází totiž k tomu, že účetní vykonávají práci, která náleží daňovým poradcům, a naopak.

Kdo smí zpracovat daňová přiznání

„Stav, který zpočátku vypadá poměrně nevinně, může mít ale ve výsledku nepříjemné až závažné důsledky pro klienta i pro účetního či daňového poradce,” uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

Náplň práce účetních jako osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) spočívá podle Štarmanové zejména v poskytování účetního poradenství a vedení účetnictví, případně daňové evidence v rámci právních předpisů.

„Účetní už ale nemůže sestavovat daňová přiznání za svého klienta. Zpracování daňových přiznání totiž do rozsahu jeho živnostenského oprávnění nespadá,” upozornila Štarmanová.

Naopak daňový poradce vést účetnictví svému klientovi může, musí ale být navázáno na poskytování daňového poradenství. Samostatné vedení účetnictví totiž není kryto oprávněním k výkonu daňového poradenství. Daňoví poradci proto mají téměř vždy i živnostenský list na účetní služby.

Hrozí i miliónové pokuty

S daňovými povinnostmi je spojena i řada pokut, některé mohou dosáhnout i miliónové výše. V případě chyby v daňovém přiznání jsou pokuty hrazeny z pojištění daňových poradců, v případě účetních tomu tak není.

„Případné sankce jsou vždy vyměřeny podnikateli. Ten pak může vymáhat náhradu škod na svém poradci. Pokud dojde k pochybení, je poradce povinen spolupracovat při zjednání nápravy, a pokud sankce vznikla jeho zaviněním, tak ji uhradit,” zmínila Štarmanová.

V případě samostatných účetních je ale situace jiná. Pokud se na svého účetního, který ale není zároveň daňovým poradcem, obrátíte s žádostí o zpracování daňového přiznání, měl by vás sám upozornit na to, že tato činnost není v rozsahu jeho živnostenského oprávnění, a proto s sebou nese jistá rizika.

„Případné chyby vzniklé při zpracování daňového přiznání účetním obvykle nepokryje jejich pojištění odpovědnosti. Klient i účetní se tak mohou snadno dostat do nepříjemné finanční i právní situace,” varovala Štarmanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám