Hlavní obsah

České rodiny za vánoční svátky utratí i přes 30 tisíc korun

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi za vánoční dárky, slavnostní pohoštění o svátcích i během oslav Nového roku vydají ve skutečnosti mnohem více, než kolik uvádějí v různých průzkumech jako své plány. Z údajů serverů Zboží.cz a Kupi.cz vyplynulo, že částka, která jim kvůli vánočním svátkům zmizí z účtů, může bez problému přesáhnout 30 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Například v průzkumu STEM/MARK před loňskými Vánoci Češi uvedli, že v průměru hodlají za svátky utratit jen 7700 korun.

Jak ale naznačily údaje o nejčastěji vyhledávaných produktech a modelové propočty serverů Zboží.cz a Kupi.cz, je to nereálně nízká částka. Lidé by tak měli počítat s tím, že jejich peněženky budou po svátcích podstatně hubenější.

Podle toho, jaké dárky jsou na Zboží.cz nejvíc vyhledávané, vznikl dárkový koš čtyřčlenné české rodiny, do něhož jsou započítány dárky pro konkrétní členy rodiny v různých typických cenových hodnotách. Počítá se tedy s dárky pro rodiče, dvě děti a prarodiče. Takto sestavený dárkový koš pak obsahuje například herní konzoli, tablet, parfém nebo náušnice.

Kupi.cz pak vytvořilo koš potravin a nápojů na celé sváteční období.

Pod stromečkem dárky za 20 tisíc

„Rodina se dvěma dětmi za dárky vydá částku přesahující 10 tisíc korun. To se ale týká jen třetiny lidí, kteří vyhledávají dárky za spíše nižší ceny, ostatní utratí ještě víc,“ uvedl Milan Šmíd ze Zboží.cz. Závěr se opírá o data o nejvíce vyhledávaných dárcích na Zboží.cz v předvánočním období.

V okamžiku, kdy se lidé rozhodnou investovat také do tzv. společného dárku, jako je třeba televize, výdaje rodinného rozpočtu na vánoční dárky bez problému přesáhnou 20 tisíc korun.

„Dárek pro celou domácnost na Zboží.cz vyhledává více než polovina lidí vždy v té nejnižší cenové kategorii, tedy maximálně do 10 tisíc korun. Další třetina pak přemýšlí až o dvojnásobné investici,“ upřesnil Šmíd.

Podle žebříčku nejčastěji prohlíženého zboží se lidé zajímají především o televize, notebooky, lednice či pračky.

Nespornou popularitu mají každoročně dárky na poslední chvíli. „Čím méně času zbývá do Štědrého dne, tím spíše lidé nakupují levnější drobnosti. Jde například o knihy nebo deskové či počítačové hry. Cena takového dárku se pak pohybuje mezi 500 až 1000 korunami,“ řekl Šmíd.

Podle něho se ale také ukazuje, že ve stresu jsou lidé ochotni investovat i na horní cenové hranici. „Klasickým příkladem jsou parfémy. Podle ceny je u nás vybírá pouhých šest procent lidí a polovina z nich naopak sleduje ty dražší. Pro třetinu lidí je rozhodující značka a každý šestý volí podle objemu lahvičky,“ dodal.

Přes svátky projíme a propijeme mnohem víc

Ať už lidé staví svůj rozpočet na pečlivém nákupním seznamu, zkušenosti, nebo jej odhadují jen od oka, stejně nakonec utratí mnohem víc, než si původně plánovali.

„Během přípravy rodinných oslav utratíme v supermarketech při zachování střídmosti až 8326 korun. Při sledování akčních cen je ale možné ušetřit více než 2600 korun. Když si chceme dopřát štědřejší variantu pokrmů a nápojů, náklady se mohou vyšplhat až na 13 512 korun. Peněžence pak díky slevám můžeme polepšit až o 4300 korun. V obou případech jde díky slevám o třetinu rozpočtu,“ upozornil Petr Miklík z Kupi.cz.

Co nakupujeme na svátky
Úspornější variantaŠtědřejší varianta
cena ve slevěběžná cenacena ve slevěběžná cena
Alkohol1850 Kč2739 Kč3051 Kč4542 Kč
Cukroví880 Kč1295 Kč1530 Kč2234 Kč
Maso722 Kč1038 Kč1155 Kč1675 Kč
Chlebíčky a jednohubky549 Kč785 Kč919 Kč1318 Kč
Další potraviny na svátky534 Kč752 Kč806 Kč1130 Kč
Kapr + řízky527 Kč699 Kč638 Kč872 Kč
Na přilepšenou234 Kč399 Kč415 Kč704 Kč
Bramborový salát198 Kč337 Kč308 Kč530 Kč
Polévky205 Kč283 Kč372 Kč508 Kč
Cena celkem5699 Kč8326 Kč9194 Kč13 512 Kč
Zdroj: Kupi.cz

Štědrovečerní večeře je příležitostí, která vybízí připravit něco extra. „Zjistili jsme, že pouze sváteční večeře pro čtyřčlennou rodinu vyjde na 2230 korun v případě, že nakupujeme za běžné ceny. Při pečlivém sledování slev v supermarketech může rodina ušetřit třetinu nákladů, tedy téměř 700 korun,“ uvedl Miklík.

„Vloni Češi v průzkumu očekávali výdaj za jídlo a pití za celé svátky, tedy včetně 25. a 26. prosince, nákladů na cukroví atd., jen 2300 korun. To ukazuje, jak nejsme schopni reálně odhadnout, kolik nás co bude stát,“ dodal.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Čtyři tipy, jak finančně ustát Vánoce

Kromě zátěže na psychiku mnohdy Vánoce znamenají zátěž i pro naši peněženku. Podle odborníků se lidé často pod vlivem emocí vrhají do nepromyšlených nákupů...

Výběr článků

Načítám