Hlavní obsah

Finanční poradna: Pět tipů, jak na změnu dodavatele energií

Novinky, bab

V současné době v Česku působí celá řada dodavatelů elektřiny a plynu, kteří se perou o zájem zákazníků a lákají na nejrůznější akce. Ovšem orientovat se v cenách energií stále není pro mnohé z nás snadné. Pokud berete měsíční složenku za energie jako samozřejmost, můžete hodně prodělat. Změna dodavatele při tom nemusí být nijak náročná. Přinášíme několik tipů a rad, jak při změně dodavatele postupovat i na co si dát pozor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Reklamy i odborníci v médiích tvrdí, že ceny energií klesají. Slevy energetických společností, ale často platí pouze pro nové zákazníky. Pro ty stávající se často nic nemění, odběratelé se smlouvami na dobu určitou si dokonce mohou připlatit.

„Obecně jsou ohroženi senioři a starší lidé, kteří buď nemají možnost detailně zkoumat podmínky jednotlivých společností například na internetu, nebo jejich nabídkám nerozumí,” upozornil Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe.

Být aktivní se ale při hledání úspor vyplatí, pokud se po možnostech slev ptát nebudete, žádný dodavatel vám ji dobrovolně nenabídne.

Tip č. 1: Smlouvu kontrolujte alespoň jednou ročně

Pokud chcete být vždy perfektně informovaní, kontrolujte si výhodnost své smlouvy každý rok a to ideálně bezprostředně po vyúčtování. Ověřte si, zda vaše roční výdaje odpovídají smluveným podmínkám a porovnejte svoji fakturu s nabídkami jiných dodavatelů.

Na pozoru se vyplatí být také v okamžiku, kdy média informují o výrazných změnách v ceně energií, nebo když vás dodavatel upozorní, že se smluvní podmínky mění.

Pro zjištění aktuálně nejvýhodnějších nabídek a jejich srovnání pak můžete využít některou z kalkulaček energií, kterých je na internetu celá řada.

Tip č. 2: Nenaleťte lákavým reklamám

Ani v případě, že naleznete výhodnější nabídku dodávky energií, nejednejte zbrkle. Lákavé úspory v podobě desítek procent ročně totiž nemusí být vždy reálné. Cena energií se totiž vždy skládá ze dvou částí.

Zatímco obchodní složka ceny energie se skutečně může snižovat a dodavatel ji může ovlivnit, státem regulované položky, které každoročně vyhlašuje Energetický regulační úřad ovlivnit nelze.

V případě plynu tvoří regulované položky zhruba 25 procent z celkové ceny, v případě elektřiny se ale může jednat až o 70 procent z ceny, ušetřená částka tak nemusí být zdaleka tak vysoká, jak se může na první pohled zdát.

Pokud vám tak nový dodavatel slibuje, že ušetříte až 10 procent z částky, kterou platíte dnes, uvědomte si, že šetření se týká pouze jedné složky z celkové ceny energií.

„Na podmínky a možný vývoj ceny je dobré se ptát dopředu. Některé společnosti totiž na možnost zvýšení regulovaných položek vůbec neupozorňují. I přes zdánlivě výhodnější nabídku se tak může stát, že zákazník nakonec zaplatí za energie více,“ doporučil Kunc.

Tip č. 3: Zjistěte si vše o vaší současné smlouvě

Pokud vážně uvažujete o změně dodavatele energií, připravte se na tento krok dopředu a zjistěte si, jaké závazky k současnému dodavateli máte. Odstoupení od smlouvy na dobu neurčitou by neměl být problém, v případě smluv na dobu určitou je ale třeba její vypovězení dobře naplánovat.

Zajímejte se proto o to, jak dlouho dopředu je nutné podat nesouhlas s prodloužením smlouvy a všechny dokumenty včas vyplňte. V opačném případě vám totiž společnost smlouvu automaticky prodlouží a to minimálně na další rok.

U všech druhů smluv poté počítejte s určitou výpovědní lhůtou, ta se u každého dodavatele liší, pohybuje se tak od jednoho měsíce až do půl roku.

Tip č. 4: Zvažte podobu nové smlouvy

Ceny energií se vyvíjejí poměrně rychle, obecně se proto nedoporučuje upisovat se jedinému dodavateli na dlouhou dobu. Každý druh smlouvy však přináší určité výhody a nevýhody.

Smlouvy na dobu určitou mohou lákat dočasně nižší cenou energií, doba zvýhodněných cen je ale často velmi krátká a po jejím skončení zaplatíte standardní cenu. Je proto dobré si vypočítat, jak moc se vám slibované úspory vyplatí.

Někteří dodavatelé nabízejí dlouhodobou garanci fixace ceny, která zůstane nezměněná bez ohledu na vývoj trhu. Tato varianta je vhodná zejména pro lidi, kteří hledají jistotu a nevadí jim, že za několik měsíců jejich tarif nebude ten nejvýhodnější.

Uživatelé, kteří sledují dění na trhu a hledají vždy tu nejlepší nabídku, naopak ocení smlouvy na dobu neurčitou, které umožní zákazníkovi odejít v podstatě kdykoliv. Ukončit odběr je tak možné kvůli jiné konkurenční nabídce, ale i v případě zvýšení ceny komodity nebo změny podmínek.

Tip č. 5: Na změnu dodavatele navažte dalšími úsporami

Pokud nevíte jakého z dodavatelů energií zvolit, všímejte si i dalších výhod, které vám jednotlivé společnosti nabízejí. Ohled tak berte na rozsah poskytovaných služeb, administrativní poplatky, smluvní pokuty i výpovědní podmínky.

Zvažte také, jaké bonusy vám daná společnost může nabídnout. Na úspory získané změnou dodavatele pak navažte i dalšími změnami. Investovat se vyplatí do zateplení domu, nebo nového kotle, jistou úsporu ale může přinést i výměna žárovek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám