Hlavní obsah

Na pomůckách školáků se Češi snaží šetřit

Právo, Jiří Novotný

Zatímco školáci si užívají posledních prázdninových dnů, mnozí rodiče se už pustili do nákupu školních potřeb. Většinou pro své ratolesti počítají s útratou jen do dvou tisíc korun, a vyhledávají proto lacinější zboží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Jak vyplynulo z průzkumu, který jsme si nechali udělat, pouze pětina rodičů je ochotna vydat na vybavení školáků částku vyšší než tři tisíce,“ sdělil Právu mluvčí Tesco Stores ČR Václav Koukolíček.

Více než polovina rodičů teď kupuje jen to, co ve školní výbavě jejich dětí chybí nebo je třeba vyměnit. Takový přístup je pochopitelný. Ceny školních pomůcek se po každoročním zdražování letos téměř nezměnily. Nákup nejzákladnějších potřeb však přesto vyjde pro jednoho školáka na 1500 až 2000 korun.

„V naší rodině máme děti školou povinné už tři a jedno z nich je prvňáček. Rodinný rozpočet to teď pociťuje opravdu výrazně,“ posteskla si Právu čtenářka z pražského Jižního Města.

Otázka navíc je, s čím přijdou děti domů v první den nového školního roku. Teprve ve škole totiž dostanou přesný seznam věcí, které budou potřebovat. Není tedy divu, že hypermarketům právě 1. září stoupají vždy prodeje tohoto zboží až o 80 procent.

Pouze pětina rodičů je ochotna vydat na školní vybavení svých dětí částku vyšší než 3000 korun
Václav Koukolíček, Tesco

Na dotaz Práva, jestli se po začátku školního roku chystají nějaké výprodeje, odpověděl Koukolíček: „Naše hypermarkety mají už od konce července na školní pomůcky zvýhodněné ceny, které potrvají až do konce září.“ Mluvčí však nevyloučil, že v říjnu by neprodané zásoby mohly ještě zlevnit.

Při výběru školní výbavy jde u 56 procent rodin o domluvu mezi rodiči a dětmi. Zatímco rodiče upřednostňují funkčnost, kvalitu a cenu, děti zajímá především vzhled daného výrobku. Nejpopulárnějšími motivy na brašnách, batozích či příslušenství mobilních telefonů jsou letos postavy z animovaných filmů Ledové království a Hledá se Dory.

„Designem své produkce výrobci stále více reagují na oblíbené seriály. Patrný je ale i důraz na zdravotní nezávadnost zboží určeného školákům,“ sdělil ČTK zakladatel internetového prodejce penShop.cz Michal Vacík.

Rozdílná kvalita

U zboží pro školáky by rodiče rozhodně neměli hledět jen na cenu. Značné rozdíly jsou totiž nejen v kvalitě psacích potřeb, ale i aktovek a batohů. Ty látkové nemají zpravidla ergonomicky tvarovaná záda, na což by mohly děti zdravotně doplatit. Při nákupu školních potřeb většina spotřebitelů preferuje hypermarkety. Tržby však v těchto dnech rostou i malým prodejnám.

„Spousta maminek k nám chodí už nyní, protože v posledním srpnovém týdnu budou fronty,“ potvrdil Právu personál papírnictví v pražském centru.

Pro školní potřeby je už možné se vypravit i na místa, kde to ještě před několika lety bylo nemyslitelné. Například do některé z větších poboček České pošty nebo do trafiky. Tam lze teď nezřídka sehnat nejen tužky, pera či pravítka, ale i sešity, penály a barvičky.

Anketa

Kolik plánujete utratit za vybavení školáka?
Do 1000 Kč
55,5 %
1001 až 2000 Kč
13,1 %
2001 až 3000 Kč
11,5 %
3001 až 4000 Kč
7,9 %
4001 až 5000 Kč
2,1 %
Více než 5000 Kč
9,9 %
Celkem hlasovalo 191 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám