Hlavní obsah

Výběr z bankomatu v zahraničí stojí i stovky korun, nebojte se platit kartou

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se naučili platit kartou, a to nejen doma, ale i v zahraničí. Přesto stále ještě nezanedbatelný počet lidí vybírá v cizině hotovost z bankomatu. Ovšem pro mnohé klienty to není levná záležitost, některé banky si totiž účtují desítky až stovky korun na poplatcích. Na druhou stranu vás výběr nemusí stát ani korunu, záleží ale, čí banky jste klientem, a jaký máte zřízený účet.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyrazit na dovolenou do zahraničí jen s pár drobnými a platební kartou se stává pro mnohé z nás samozřejmostí. Jak ukázal aktuální průzkum společnosti Ipsos pro Air Bank, platební kartou se za své útraty chystá v zahraničí platit šest z deseti Čechů, stejně jako v loňském roce.

Jsou ale i tací, kteří se raději před cestou zásobí hotovostí, či si ji budou vybírat z bankomatu až na místě. Podle průzkumu se na výběr spoléhá zhruba každý pátý oslovený. V případě, že má zřízený výhodný účet, který mu umožní vybírat peníze kdekoliv v cizině zdarma, není co řešit. V opačném případě pak musí počítat s nemalým poplatkem.

Poplatky, resp. jejich konstrukce, se u jednotlivých bank liší. Některé (např. ČSOB a Era, Equa bank či Komerční banka) klientům naúčtují fixní částku za každý výběr. Jiné (např. Expobank) si berou procenta z vybírané částky a další (např. Fio, Moneta či Sberbank) pak účtují kombinaci obou způsobů.

Kolik zaplatíte za výběr hotovosti debetní kartou z bankomatu v zahraničí
BankaPoplatek
Air BankVelký tarif (za 100 Kč/měsíc) - v EU zdarma, mimo EU za 100 Kč Malý tarif - v EU za 25 Kč, mimo EU za 100 Kč
Česká spořitelnav 10 evropských zemích v bankomatech Erste Group - za 15 Kč ostatní bankomaty - 125 Kč
ČSOBvýběr na Slovensku - 6 Kč ostatní země - 100 Kč
Era/Poštovní spořitelnavýběr na Slovensku - 5 Kč ostatní země - 100 Kč
Equa bank9 Kč
Expobank2,5 % z vybírané částky, min. 80 Kč účet Expo Global - zdarma
Fio banka0,5 % z vybírané částky + 80 Kč
Moneta Money Bank0,5 % z částky + 100 Kč účet Genius Global - zdarma
Komerční banka99 Kč Zlatá karta a prémiová karta Platinum - zdarma Embosovaná karta G2 (mládež a studenti) - jeden výběr měsíčně zdarma
mBankvýběr do 2500 Kč - 35 Kč výběr od 2500 Kč a více - zdarma
RaiffeisenbankeKonto Komplet a eKonto student - zdarma eKonto Smart a balíček výběrů v zahraničí za 40 Kč/měsíc - zdarma eKonto Smart bez balíčku - 0,5 % z částky + 100 Kč
Sberbank0,5 % z částky + 75 Kč Fér konto Optimal - zdarma
UniCredit Bankvýběr z bankomatů UCB - 5 Kč ostatní: 0,5 % z částky + 100 Kč U konto bez poplatku - zdarma
ZunoÚčet Plus - zdarma Účet: 80 Kč
Zdroj: banky, údaje platné k 29. červnu 2016

U některých bank nemusíte za výběry z bankomatů v zahraničí platit ani korunu. Musíte však splnit určité podmínky. Například klienti Air Bank se sjednaným Velkým tarifem (měsíčně za 100 korun) mají zdarma všechny výběry v rámci Evropské unie.

Klienti mBank musí z bankomatu vybrat 2500 korun a více (pochopitelně v ekvivalentu dané měny) a též neplatí žádný poplatek.

Bez poplatku jsou všechny výběry v zahraničí i pro klienty Raiffeisenbank se sjednaným eKontem Komplet (za 129 korun měsíčně při aktivním využívání účtu) či pro klienty UniCredit Bank s uzavřeným U kontem (podmínkou měsíční obrat na účtu ve výši 12 tisíc korun).

Rada na závěr: Rozhodně k výběrům nepoužívejte kreditní kartu. Na poplatcích byste zaplatili stovky korun. Tento typ karty je určen pro bezhotovostní placení v obchodech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám