Hlavní obsah

Dohodou při rozvodu lze hodně ušetřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvodem končí v Česku každé druhé manželství. Mnohdy ho bohužel doprovázejí i dlouhé boje při řešení finančních záležitostí. Nejen proto je dobré vyznat se v procesu rozvodového řízení a dopředu vědět, jaké existují možnosti. Na vypořádání majetku při rozvodu se raději dohodněte, vyjde vás to levněji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Rozvod je v Česku už skoro manželskou rutinou, v posledních 15 letech jím totiž končí polovina manželství. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že ačkoliv uzavřených sňatků ubývá, počet těch rozvedených stále roste.

Vše, co si manželé pořídí, se společně s jejich příjmy stává tzv. společným jměním manželů. Když dojde na rozvod, vychází se z toho, že manželé si společné jmění rozdělí v procesu tzv. vypořádání. To může probíhat třemi způsoby.

Manželé se spolu dohodnou

V ideálním případě se manželé sami dohodnou, kdo si co nechá, a sepíšou to do smlouvy, kterou přiloží k žádosti o rozvod.

„Toto řešení se nazývá rozpor manželství – nesporný, a dochází k němu ve velké části rozvodů,“ uvedl Miroslav Zeman z advokátní kanceláře ProfiPravnik.cz. Tímto způsobem se mohou rozvést taková manželství, která trvají alespoň rok.

I v případě bezproblémové dohody je třeba počítat s porozvodovými výdaji, které mohou přesahovat finanční možnosti manželů, takže se mnohdy musí řešit půjčkou. Jaký úvěrový produkt zvolit, je pochopitelně na preferencích každého jednotlivce. Pro vyplacení partnera můžete čerpat hypoteční úvěr či úvěr ze stavebního spoření.

„Vypořádání společného jmění se považuje za samostatný účel, na který lze čerpat úvěr ze stavebního spoření. Ten je v dané situaci vhodnějším řešením než běžný spotřebitelský úvěr,“ upozornila Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Dohodnout se chce jen jeden z manželů

„Pokud se však manželé nedohodnou, musí o rozdělení společného majetku na žádost jednoho z manželů rozhodnout soud,“ nastínil další možnou situaci Zeman.

Soud přihlíží i k tomu, jak moc se každý z manželů staral o rodinu. V případě, že se jeden z páru staral prokazatelně více, může mu soud přiznat dům. Na druhou stranu však ten z manželů, kterému dům zůstane, musí tomu druhému vyplatit jeho podíl.

Manželé v tomto případě musí počítat nejen se soudními poplatky a odměnami advokátům, ale i se zaplacením odborných posudků či ověřených výpisů z účtů. „Náklady na soudní spor se tak mohou vyšplhat až na desetitisíce korun,“ upozornil Zeman.

Oba manželé vypořádání ignorují

Jsou i takové případy, kdy ani jeden z manželů nechce vypořádání řešit a věří, že to nějak dopadne. Takový stav může trvat tři roky a poté se manželé automaticky stávají podílovými spoluvlastníky majetku získaného v manželství.

To znamená, že oba mají na majetku rovné podíly – právě to lidi zaskočí především při splácení dluhů a hypoték.

Na co se pravidla rozdělení při rozvodu nevztahují
MajetekPůjčky a úvěry
Na majetek, který jeden z manželů získal ještě před uzavřením manželství.Na půjčky a úvěry, které jeden z manželů uzavřel ještě před uzavřením manželství.
Na majetek, který jeden z manželů získal a používal jen pro sebe.Na půjčky a úvěry, které jeden z manželů uzavřel na majetek, který patří jen jemu.
Na majetek, který jeden z manželů získal:…dědictvím …darem …restitucíNa půjčky a úvěry, které jeden z manželů uzavřel, aniž by se poradil s druhým, a výše půjčky zároveň překročila přiměřenou míru majetkových poměrů manželů.

K půjčce můžete přibrat spoludlužníka

Mnohdy bývá pro rozvádějící se manžele největším problémem hypotéka. Například jeden z manželů musí nadále splácet úvěry na majetek, se kterým už nemanipuluje. Nebo manžel, kterému nemovitost zatížená hypotékou zůstane, a bývalého partnera musí vyplatit.

Zbavit se splácení hypotéky nemusí být vůbec jednoduché. Banky mohou, ale nemusí žádosti o vyvázání jednoho manžele ze splácení hypotéky vyhovět – rozhodnutí závisí na tom, zda by ten z manželů, na kterého by se nemovitost přepsala, zvládal hypotéku splácet sám.

Jednou z možností, jak nesplacenou hypotéku vyřešit, je například přizvání spoludlužníka či ručitele. To znamená, že k tomu z manželů, na kterého zůstane úvěr napsaný, se přidají rodiče, dospělé děti nebo noví partneři – buďto splácejí s ním, nebo mu ručí.

Finance a majetek vyřeší smlouva

Začít řešit finanční otázky v době rozvodu je podle psychologů už pozdě, naprostá většina partnerů už není schopna se rozumně a věcně dohodnout.

Předejít budoucím nesrovnalostem lze přitom jednoduše – stačí sepsat písemnou dohodu. V povědomí lidí je tento dokument známý jako předmanželská smlouva, ale tento název je zavádějící. Dokument se nazývá smlouva o zúžení (případně rozšíření) společného jmění manželů a nemusí ji uzavírat jen snoubenci, ale i manželé, kteří spolu už nějaký ten pátek žijí.

Ve smlouvě se upravuje jak budoucí společně nabytý majetek, tak ten minulý, který už manželé získali za dobu svého manželství.

„Tuto smlouvu si nemohou uzavřít manželé, či budoucí manželé jen sami mezi sebou. K uzavření dohody musí povinně využít služeb notáře, protože jinak by byla smlouva neplatná,“ upozornil Zeman.

Anketa

Zažili jste z hlediska majetkového vyrovnání problematický rozvod?
Ano, nemohli jsme se dohodnout
42,9 %
Ne, dohoda proběhla bez nesnází
57,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 105 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak řešit hypotéku po rozvodu

Vzhledem k tomu, že polovina manželství končí rozvodem, je dost pravděpodobné, že jsou mezi nimi i ta, kde partneři společně splácejí hypotéku. Existují...

Výběr článků

Načítám