Hlavní obsah

Single život přinesl muži problémy, po těžké nehodě nikdo neplatil jeho účty

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Žít bez partnera, tzv. single, může mít své výhody, na druhou stranu ale může přinést i mnoho problémů. Přesvědčil se o tom čtyřicetiletý František, který žil dlouhá léta sám. Těžká nehoda ho na čas vyřadila z běžného života a on neměl nikoho, kdo by uvědomil banku nebo za něj zaplatil účty. Muž tak nyní čelí nepříjemné exekuci.

Foto: Profimedia.cz

Život vlka samotáře dostal muže do existenčních problémů. Ilustrační snímek

Článek

Trend tzv. single bydlení s sebou nese mnohá rizika. A nejde jen o zabouchnuté dveře bytu, ke kterému už nikdo jiný klíče nemá.

Případ Františka ukázal, že je třeba myslet i na to, že člověk se může dostat do situace, se kterou ve svém životě vůbec nepočítal. Právě lidé žijící sami by měli promýšlet své finanční záležitosti mnohem dál než ostatní.

Vlk samotář

Františkovi jeho život vlka samotáře naprosto vyhovoval. Jedno nepovedené manželství měl za sebou a po dalším netoužil. Byl bezdětný a po rozvodu zůstal sám v malém bytě.

František pracoval jako IT specialista na volné noze. O rodiče přišel už dávno a kromě několika on-line přátel se s dalšími lidmi příliš nestýkal. Přispíval do diskuzí na odborných webech a s lidmi komunikoval téměř výhradně elektronicky, a to i s klienty.

Příliš si nevydělal, ale své účty vždycky platil včas - hlavně ty za vysokorychlostní internetové připojení. Utrácel jen za donášku jídla a novinky ze světa techniky. Autem z garáže vyjížděl jen jednou za dva týdny na velký nákup. Ani příliš nespořil, neměl na co.

Těžká nehoda ho na několik měsíců vyřadila ze života

Františkův poklidný samotářský život bohužel dost zásadně narušila námraza na silnici, kterou jako nepříliš zkušený, spíše sváteční řidič nezvládl. Měl vlastně velké štěstí, nehodu přežil, ale několik měsíců ve velmi vážném zdravotním stavu strávil v nemocnici.

Po mírném zotavení na něj čekaly jen nepříjemnosti. Přišel o mnoho zakázek, protože klientům nikdo nedal vědět o jeho vážném zdravotním stavu. Pojišťovna po něm požadovala pět tisíc korun za nepojištěné vozidlo.

A protože neplatil faktury za připojení k internetu a telefon, na výzvy k uhrazení dlužných částek nereagoval, skončil v exekuci ve výši dluhu 45 tisíc korun. František tak přišel nejen o práci a o své pravidelné klienty, navíc ho čeká invalidní důchod, ale ještě navíc má dluhy za nepojištěné vozidlo a nezaplacené faktury.

Odborník: Vytvořte si vazby i finanční rezervu

„Je třeba si uvědomit, že každý životní styl má i své stinné stránky, platí to i u lidí žijících tzv. single, v mnoha otázkách pak zejména u nich. Františkovi by se dalo lépe poradit ještě před tím, než se do problémů dostal. Doporučujeme vytvořit si finanční rezervu, úspory ideálně ve výši šesti měsíců pravidelných výdajů, také nastavit si trvalé příkazy a svolení k inkasu za pravidelné služby,” doporučil Vladimír Vachel z inkasní agentury EOS KSI.

Dostatečná finanční rezerva by jistě Františkovi při jeho potížích pomohla, umožnila by mu včas řešit případné další nepokryté závazky.

„Ideální z mého pohledu by však bylo doplnit finanční rezervu o změnu životního postoje, tedy zejména o vytvoření si nějaké vazby se spřátelenou osobou, která bude schopna v případě nepřítomnosti vyzvedávat poštu a informovat obchodní partnery o vzniklé situaci. Takovou osobou může být i důvěryhodný kolega či spolehlivý soused,” dodal Vachel.

Reklama

Související témata:

Související články

Zkušenost s exekucí má třetina Čechů

Exekucím v Česku čelily v posledních letech stovky tisíc rodin. Osobní nebo zprostředkovanou zkušenost s exekutorem má 37 procent obyvatel České republiky....

Výběr článků

Načítám