Hlavní obsah

Prahu čekají bohatší Vánoce než zbytek Česka

Novinky, bab

Nakupování dárků vrcholí a nejvíce práce s jejich sháněním mají Pražané. Nejenže chtějí obdarovat více osob, ale zároveň také hodlají do dárků více investovat. Vyplývá to z průzkumu, který pro banku Cetelem realizoval Stem/Mark.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Lidé žijící v Praze plánují za vánoční dárky utratit v průměru 5800 korun, lidé ze zbytku Čech vydají o tisíc korun méně a na Moravě v průměru 4500 korun.

Přestože za vánoční dárky hodlají dát více než loni lidé ze všech koutů republiky, bohatšího ježíška oproti loňsku budou mít zejména občané metropole. Letos za dárky totiž v meziročním srovnání utratí v průměru o 700 korun více, zatímco ve zbytku země činí rozdíl zhruba sto korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obyvatelé hlavního města plánují v porovnání se zbytkem republiky rovněž obdarovat více lidí, nejčastěji osm až deset, zatímco jinde hodlají dát lidé dárek nejčastěji čtyřem až pěti osobám.

Pražané více vyrábějí dárky, méně dávají peníze

Praha je v porovnání se zbytkem republiky specifická, i co se týče samotného výběru dárků. Častěji zde lidé chtějí své blízké obdarovat oblečením, knihami či kosmetikou. Větší poptávka by v metropoli měla být také po vybavení domácnosti či sportovním vybavení.

Zhruba třikrát častěji než ve zbytku země si budou Pražané nadělovat poukázky na kulturu. Každý čtvrtý Pražan také plánuje vlastnoruční výrobu dárků, zatímco na Moravě se do vyrábění pustí zhruba každý pátý a v Čechách jen každý osmý.

Mimo Prahu se zase budou častěji darovat peníze. V plánu to má každý čtvrtý až pátý, v Praze ale jen každý desátý.

Pražané chtějí hlavně oblečení a knihy

Podle průzkumu se česká metropole liší od zbytku země nejen výběrem dárků, ale také tím, co by lidé chtěli pod stromečkem nalézt. A mají v tom větší jasno. Konkrétní přání nemá jen pětina, zatímco jinde zhruba třetina.

V Praze je opět větší zájem o oblečení, knihy, kosmetiku, vybavení domácnosti a poukázky na kulturu. Vedle toho zde chtějí lidé častěji také parfém, šperk či hodinky.

Naopak v ostatních koutech republiky si na rozdíl od hlavního města lidé častěji přejí kutilské potřeby.

V Praze vyrazí za povánočními slevami

Pražané si od nakupování neodpočinou ani po Vánocích. Téměř tři čtvrtiny z nich plánují využít povánočních slev k pořízení věcí pro vlastní potřebu.

Jinde hodlají ve slevách nakupovat tři pětiny lidí.

Anketa

Kolika lidem kupujete na Vánoce dárek?
jednomu nebo dvěma
11,2 %
třem nebo čtyřem
16,6 %
pěti nebo šesti
19,6 %
sedmi bnebo osmi
13,6 %
devíti a více lidem
39 %
Celkem hlasovalo 887 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám