Hlavní obsah

Kdy se vyplatí „pojistka na blbost“

Právo, Věra Prémová

Stojí pár stokorun za rok, může ale za vás ušetřit třeba i milión korun. Řeč je o pojištění odpovědnosti, kterému se lidově říká „pojistka na blbost“. V určitých situacích může být docela užitečná. Je ale třeba vědět, kdy a na jaké škody se vztahuje.

Foto: Profimedia.cz

Rozbití oken dětmi patří mezi nejčastěji hlášené škody v rámci pojištění odpovědnosti.

Článek

O výhodě sjednání pojištění odpovědnosti se například přesvědčil majitel mazlíčka z bojového plemene brazilská fila, jehož fenka skočila na kolemjdoucí ženu. Silou své váhy několika desítek kilogramů ji povalila a způsobila jí vážná zranění s přetržením vazů v koleni a s tříštivou zlomeninou holenní kosti. Majitel psa pak zraněné paní vyplatil za čtyřměsíční pracovní neschopnost ze svého pojištění odpovědnosti přes 120 tisíc korun.

Do budoucna přijdou podle pojišťovacích makléřů podobné škody kvůli novému občanskému zákoníku (NOZ) na ještě mnohem vyšší částky. NOZ totiž změnil výčet nároků i výši náhrady za způsobené škody.

Škody jsou dražší

I za krátkou dobu platnosti NOZ (vstoupil v účinnost loni v lednu) je už možné sledovat, že se škody z pojištění odpovědnosti v běžném životě zvedají. Podle informací České asociace pojišťoven (ČAP) počet škod, jejich celkový objem i průměrná výše škody na zdraví narostly v posledních pěti letech o dvě třetiny. A jen za bolestné a ztížení společenského uplatnění po přijetí NOZ odškodnění stouplo o více než 140 procent.

Změny v chování klientů potvrzují přímo i zástupci tuzemských pojišťoven. Například Kooperativa v roce 2013 registrovala u pojištění odpovědnosti 6650 škod v průměrné výši devět tisíc korun a loni to už bylo 8500 škod v průměru za 10 tisíc korun.

Zhruba stejnou výši průměrné škody nyní hlásí i Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP). Nejenže se zvyšuje počet pojistek, které si na odpovědnost lidé sjednávají, kvůli novinkám z NOZ roste navíc i výše limitů, tedy sumy, na kterou se lidé pojišťují, aby byli schopni zaplatit případné škody, které způsobí někomu jinému.

Nejčastější škody

  • vytopení sousedů
  • škody, které způsobí návštěva
  • poškození movité věci (rozbití TV, utopení mobilu, politý notebook,…)
  • škody způsobené psem (pokousání, napadení, zardoušení slepic atd.)
  • srážky lyžařů a snowboardistů

Zdroj: Wüstenrot, Kooperativa, Allianz

Díky nové legislativní úpravě získali poškození při vymáhání škody podstatně lepší šance než dříve. Nejenže mají větší pravděpodobnost, že se nakonec škody opravdu domůžou, mají rovněž šanci, že se jim podaří vysoudit od viníka i více peněz. „NOZ bude znamenat zvýšené náklady na náhradu nemateriálních škod, jako jsou škody na zdraví, které se ale v plné síle ještě neprojevily,“ poznamenala pro Právo Dagmar Koutská z Allianz.

Pravděpodobně nejčastěji hlášenou škodou v rámci pojištění odpovědnosti je vytopení souseda vodou z pračky, myčky nebo vany. V průměru se taková škoda podle ČAP pohybuje kolem 4500 korun. V hitparádě nejčastějších škod se u tohoto pojištění na předních příčkách umisťuje i pokousání či napadení psem, poškození věcí v obchodě a rozbití oken dětmi.

Krytí škod způsobených neúmyslně

Základním principem pojištění „na blbost“ je, že kryje škody vzniklé neúmyslným poškozením nebo rozbitím třetí osobě. Obvykle se vztahuje na všechny členy domácnosti. Díky tomu je tak možné z pojistky zaplatit škodu, kterou způsobíte nejen vy osobně, ale kterou udělal váš partner, vaše děti či třeba pes.

Mezi pojišťovnami jsou ale v detailech této pojistky rozdíly. Vyplatí se proto před podpisem smlouvy přečíst nejen pojistné podmínky, ale i výluky, které shrnují případy, kdy vám pojišťovna způsobenou škodu nezaplatí.

Patří mezi ně například situace, kdy chcete z uvedeného pojištění hradit újmy, které kryje jiná varianta tohoto pojištění, tj. například škody vzniklé při autohavárii (kryje povinné ručení), škody na věcech zaměstnavatele (kryje pojištění odpovědnosti z výkonu povolání) či škody z podnikání (pojištění profesní odpovědnosti, pojištění z provozní činnosti atd.).

Do výluk spadají i situace, kdy si poškodíte cokoliv navzájem mezi členy rodiny.

Jak pojištění nejlépe sjednat

Samostatné pojištění odpovědnosti má v nabídce jen několik pojišťoven. Z těch větších jsou to například Allianz, Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna a ČPP, z těch menších se dá pořídit v Pojišťovně Slávia.

U ostatních konkurentů, například u Kooperativy, si jej koupit můžete, ale zpravidla jen jako součást další pojistky, nejčastěji u pojištění domácnosti či u životního pojištění.

Speciální variantou pak je pojištění odpovědnosti u cestovních pojistek, které pokrývá situace, které se vám mohou přihodit na dovolené v zahraničí.

Cenově se „na blbost“ můžete pojistit na nejnižší limity kolem jednoho miliónu korun už od 350 korun za rok. Pokud máte doma děti, měli byste podle odborníků uvažovat o vyšších limitech, a to od dvou miliónů korun a více, přičemž ceny se pohybují už od 450 korun ročně.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Pojištěna není v Česku polovina domácností

Pojištění rodinného domu, bytu nebo domácnosti je v západní Evropě takřka samozřejmostí. V Česku je ale podle údajů pojišťoven bez pojištění stále téměř každá...

Po zásahu ČNB klesnou úroky i u pojistek

Po snižování úrokových sazeb na spořicích účtech a výnosů v penzijních fondech v posledních letech dojde po čase i na pojistky, které zatím mohly nabízet...

Výběr článků

Načítám