Hlavní obsah

Muž si kvůli pojistce zapálil dům, prozradil ho kanystr s benzínem

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí Češi vymysleli způsob, jak přijít lehce k penězům - pojistné podvody. Jejich počet se razantně zvyšuje, v loňském roce jich detektivové odhalili za téměř za miliardu korun. Lidé jsou dokonce ochotní si sami zapálit i střechu nad hlavou, jen aby inkasovali peníze z pojistky.

Foto: Novinky

Za škodami z ohně se často skrývá pojistný podvod.

Článek

„Setkali jsme se případem, kdy si náš klient zapálil svůj dům a použil k tomu benzín. Snažil se sice vyvolat dojem, že oheň založil neznámý pachatel, ale při odchodu zajistil dveře domu tak důkladně, že se do něj nemohli dostat ani hasiči,“ popisuje Karel Hromada, ředitel úseku interního auditu v pojišťovně Kooperativa.

Detektiv pojišťovny později zjistil, že klient natankoval u jedné z nedalekých benzínových pump do kanystru větší množství benzínu přesně den před požárem. „Musel s pravdou ven,“ dodal Hromada.

Je to jen jeden ze stovek případů, kdy požár má zamaskovat podvod. Někdy jen příležitost dělá z lidí podvodníky. To znamená, že pojistnou událost sami sice nevyvolají, skutečně se stane, ale snaží se už na ní značně zahojit pomocí lži.

Chtěli vydělat na požáru kravína

Požár, který zachvátil budovu kravína v areálu zemědělské firmy, na první pohled napáchala jasné škody v odhadované výši 500 tisíc korun. Policie si ovšem vyžádala fotodokumentaci, kterou pořídil likvidátor České pojišťovny po uhašení.

Sama totiž disponovala záběry z průběhu hašení a právě porovnáním obou sad fotografií se zjištily zásadní rozdíly a rozpory ve stavu objektu před požárem.

Jeho střecha byla v momentě, kdy ji zachvátily plameny, ve výrazně horší kondici, než uváděla zemědělská firma. Je tedy jasné, že ze strany zemědělské firmy šlo o účelové navýšení celkové škody.

Zemědělské společnosti byla tedy vyplacena pouze skutečně vzniklá škoda, která byla o více než 400 tisíc korun nižší, než jakou si firma původně nárokovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám