Hlavní obsah

Život si pojištěním chrání především muži, ženy jsou často podceňovány

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Více než dvě pětiny lidí jsou přesvědčeny, že životní pojištění by měl mít v rodině uzavřen ten, kdo přináší do domácnosti více peněz. 37 procent dokonce výslovně určilo, že by to měl být muž. Vzhledem k tomu, že statisticky ženy zvyšují rodinný rozpočet méně než muži, pro 80 procent respondentů tak hlavní volba pro uzavření žitní pojistky padá na muže.

Foto: Profimedia.cz

V domácnosti má častěji životní pojistku uzavřenu muž.

Článek

Vyplývá to z průzkumu ING Životní pojišťovny „Klientela životního pojištění” mezi více než tisícovkou respondentů.

Počet nově uzavřených smluv klesá

Životní pojistku má uzavřenu nadpoloviční část české populace. Pojišťovny v současné době evidují více než šest miliónu smluv o životním pojištění. Nicméně již několik sledovaných období nepřetržitě klesá počet nově uzavřených životních pojistek.

Podle údajů České asociace pojišťoven (ČAP) se za 1. pololetí letošního roku počet smluv ve kmeni životního pojištění snížil o více než 100 tisíc na 6,3 miliónu kusů. Průměrné pojistné na jednu smlouvu se však aktuálně zvýšilo o 1,7 procenta.

„Pokles prodejů životního pojištění a současný růst běžně placeného pojistného naznačuje možné zbrzdění trendu dosavadního přepojišťování smluv," uvedl výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

Poměr mužů a žen na životním pojištění je dlouhodobě na straně silnějšího pohlaví, kdy muži tvoří asi 60 procent klientely.

Čtvrtině lidí stačí jedna pojistka v rodině

Průzkum také ukázal, že pro 24 procent českých klientů pojišťoven je v rámci rodiny či společného soužití partnerů dostatečné sjednání životního pojištění jen pro jednoho z partnerů. Přitom o nezbytnosti finanční ochrany zdraví je přesvědčeno 82 procent lidí.

„Rozpor mezí tím, co bychom dělat měli, a tím co ve skutečnosti děláme, je pro oblast životního pojištění typický. Češi jsou v první řadě známí svou podpojištěností. Nově se navíc ukázalo, že v tomto směru i značně diskriminují na základě pohlaví. Žena je z pohledu finančního přínosu rodině vnímána jako méně významná než muž,” komentovala výsledky průzkumu Renata Mrázová, generální ředitelka ING Pojišťovny.

Který z partnerů by měl mít uzavřené životní pojištění

  • Osoba přinášející do domácnosti nejvíce peněz - 43 %
  • Muž - 37 %
  • Osoba s rizikovějším životním stylem - 21%
  • Žena - 10 %
  • Osoba s horším zdravotním stavem - 5 %
  • Osoba s lepším zdravotním stavem - 4 %
  • Mladší osoba - 2 %

Zdroj: ING Životní pojišťovna

Podle Mrázové se názor lidí na to, který z partnerů by měl mít pojistku uzavřenu, odvíjí od výše platů v rodině. Zatímco průměrný plat muže v roce 2012 činil podle Českého statistického úřadu 28 916 korun, ženy vydělávaly v průměru o více než šest tisíc korun méně - 22 683 korun.

Ženy s rodinnými financemi nakládají opatrněji

Průzkum ukázal ještě další zajímavosti ohledně životního stylu žen a mužů. Ženy jsou v hospodaření s rodinnými financemi opatrnější než muži. Také méně riskují a řídí se spíše heslem „méně je někdy více“.

Přes tři čtvrtiny z nich například uvedly, že se bojí brát si půjčku. Ženy jsou rovněž spořivější – při nákupech vyhledávají nejvýhodnější nabídky, nakupují ve velkém a při nižší ceně jsou ochotné slevit z nároků na kvalitu.

Také nerady sahají do peněženky, až tři pětiny z nich zabolí, pokud musí utratit nějaké peníze. „Na jedné straně ženy drží rodinný rozpočet pevně v rukou, na straně druhé jsou citlivé vůči potřebám ostatních. V porovnání s muži tak třeba častěji přispívají na charitu,“ doplnila Renata Mrázová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám