Hlavní obsah

Penzijní fondy klienty nepotěší. Výnosy za loňský rok jsou hluboko pod inflací

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Penzijní společnosti výnosy za rok 2012 své klienty většinou nepotěší. Zhodnocení nejenže zůstane hluboko pod loňskou mírou inflace, která činila 3,3 %, ale často bude i nižší než v roce 2011.

Foto: Profimedia.cz

Většina z více než pěti miliónů účastníků penzijního připojištění bude dost zklamána.

Článek

Většina z více než pěti miliónů účastníků penzijního připojištění tak bude dost zklamána. A to i s ohledem na to, že ještě na začátku letošního roku někteří představitelé penzijních společností mluvili o velmi dobrých hospodářských výsledcích za loňský rok, a tudíž i nadějných vyhlídkách pro klienty.

Zhodnocení za loňský rok je zatím známé u šesti z devíti penzijních společností spravujících transformovaný fond.

Allianz už nejlepší nebude

Nejvyšší zhodnocení z nich připíše Penzijní fond České pojišťovny – 2,2 % (1,50 % za rok 2011). „Vysoké zhodnocení bylo možné díky rekordnímu loňskému zisku ve výši 1,43 miliardy korun,“ sdělil Právu tiskový mluvčí Petr Brousil.

Druhé nejvyšší zhodnocení – 1,85 % – oznámil Allianz penzijní fond. Jeho výše i přesto asi málokterého z účastníků uspokojí. Jde totiž o fond, který v minulých letech dosahoval s velkým náskokem nejvyššího zhodnocení na trhu a i díky tomu přilákal loni rekordní počet nových klientů.

„Prostředky bylo nutné s ohledem na garanci nezáporného zhodnocení investovat konzervativně, a to v prostředí trvale nízkých úrokových sazeb,“ uvedl tiskový mluvčí Václav Bálek.

ČSOB Penzijní společnost připíše za loňský rok zhodnocení 1,8 %. „Proti předchozímu roku se mírně zvýšilo a odpovídá situaci na trhu,“ sdělila tisková mluvčí Pavla Hávová.

ING Penzijní společnost, jak informoval její šéf Jiří Rusnok, projedná na valné hromadě návrh na zhodnocení 1,7 až 1,8 procenta.

Vliv měly i nízké úrokové sazby 

Česká spořitelna – penzijní společnost odhaduje, že zhodnocení bude vyšší než 1,6 procenta.

Předseda představenstva a generální ředitel Aleš Poklop k tomu Právu řekl: „Na nižší zisk penzijních společností mělo velký vliv přetrvávající prostředí nízkých úrokových sazeb na kapitálových trzích a snížení úrokové míry na rekordně nejnižší úroveň v historii ČR v roce 2012. To mimochodem vede k tomu, že také banky jsou nuceny snižovat úroky na spořicích a termínovaných vkladech, takže situace není obecně příznivá.“

Penzijní společnost Komerční banky, jak sdělil její šéf Pavel Jirák, připíše zhodnocení 1,58 % (za rok 2011 činilo 2,04 %).

Zhodnocení úspor v penzijních fondech
Penzijní společnost2011 (v %)2012
Česká poj.1,502,20
Allianz2,651,85
ČSOB1,701,80
ING2,141,7-1,8*
Česká spořitelna2,07nad 1,6*
Komerční banka2,041,58
Aegon1,60n
Axa1,48n
Generali0,30n
Pozn: *odhad PS, n – dosud neoznámeno

Nabídky penzijních společností si lze porovnat například zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám