Hlavní obsah

Banky stále častěji poskytují půjčky i bez poplatku

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritizované poplatky za vedení a správu úvěrového účtu, či hypoték sice většina tuzemských bank ze svých sazebníků odstranit nechce, na trh už nicméně přilétly první vlaštovky. Například internetová banka Zuno a Air Bank se rozhodly tyto poplatky nepožadovat po klientech u spotřebitelských úvěrů. Fio banka a mBank je pak už delší dobu neúčtují u hypoték a dalších půjček.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Ještě do konce letošního roku přijdeme s vlastní nabídkou spotřebitelských půjček, u kterých nebudeme požadovat žádné poplatky, ani vyžadovat zpoplatněný běžný účet. Jediné, co bude klient u půjčky od nás platit, je úrok,“ ujistil Právo mluvčí Air Bank Vladimír Komjati.

Mluvčí přitom zdůraznil, že rozhodnutí této banky, jejímž vlastníkem je finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, není reakcí na loňský verdikt německého nejvyššího soudu. Ten totiž rozhodl, že účtování poplatků za správu a vedení úvěrů je v rozporu s unijní legislativou.

V Německu si je banky neúčtují

Rozhodnutí německého soudu není pro české banky podle jejich představitelů závazné. Argumentaci soudu nicméně letos využil český právník Petr Němec, kterému Komerční banka (KB) ještě před očekávaným soudním verdiktem vrátila měsíční poplatek za vedení úvěrového účtu.

„Spolkový soudní dvůr v Německu konstatoval, že poplatek neslouží klientům, ale bance, a proto je jeho sjednání a placení klientem neplatné. Vycházel přitom z právní úpravy, která je téměř identická s úpravou českou,“ řekl Právu Němec. Dotčené paragrafy totiž vycházejí ze stejné evropské směrnice.

Přes iniciativu „Jdeto.de“, kterou Němec nedávno spustil, se o něco podobného jako on chce nyní pokusit další stovka lidí. Případný jejich úspěch by podle některých právníků mohl spustit lavinu, v níž by bankám hrozilo vracení velkého množství peněz. Oprávněnost zmiňovaných poplatků si chce nechat přes soudy prověřit také slovenská vláda.

„V obecné rovině můžeme potvrdit, že jeden klient předal finančnímu arbitrovi žádost o vrácení poplatku ve výši 50 Kč. Komerční banka preferuje udržování takových obchodních vztahů se svými dlouholetými klienty, které vedou ke smírnému řešení případných vzájemných sporů. Z tohoto důvodu se rozhodla navrhovateli požadovanou částku uhradit,“ uvedla k Němcovu případu mluvčí KB Monika Klucová.

Poplatky úvěr prodraží i o tisíce

Poplatky za správu úvěru mohou víceletou půjčku prodražit až o tisíce korun. Tuzemské banky si je účtují v rozpětí od 40 do 200 Kč měsíčně. Podle samotných finančníků v souladu s českým právem, protože jsou jasně definovány v každé smlouvě s klientem.

„Klient je o jejich účtování předem informován a k jejich placení se uzavřením smlouvy zavazuje. K žádnému paušálnímu vracení poplatků tedy není důvod,“ zdůraznila Klucová.

Rušení poplatků za vedení nebo správu úvěrového účtu zatím nechystají ani největší konkurenti KB. „O zrušení těchto poplatků neuvažujeme,“ sdělila Právu Klára Pačesová z tiskového oddělení České spořitelny.

„Poplatky spojené s úvěrem považujeme za korektní a v souladu s českou legislativou. Ke změně nevidíme nyní důvod,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Poplatek za správu úvěru v sobě podle ní zahrnuje nejrůznější služby s úvěrem spojené, například korespondenci s klientem, či služby infolinky.

Protože jde o náklady neodvíjející se od výše úvěru, podle ČSOB je korektnější právě forma poplatku než navyšování úrokové sazby. „To by navíc paradoxně některým klientům, zejména u vyšších objemů, náklady zvýšilo,“ naznačila Hávová, že banky by si případné zrušení poplatku kompenzovaly jinde.

Poplatky za správu či vedení úvěru nejsou zdaleka jediné, které banky v ČR svým klientům v souvislosti s půjčkou účtují. V podstatě každá banka na trhu si nad rámec úroku u úvěrů účtuje něco navíc – poplatky za zpracování úvěru, jeho vyřízení či schválení, za poskytnutí úvěru, i jeho předčasné splacení.

Někde to je paušálně, jinde procentní srážkou z poskytnutého úvěru apod. A když už některé banky poplatky u úvěru nemají, poskytnutí půjčky většinou podmiňují zřízením zpoplatněného běžného účtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám