Hlavní obsah

Češi jdou hladově za levnější energií, podfuky je neodradily

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tradiční velcí dodavatelé elektřiny a plynu si teď více než kdy dříve rvou vlasy. I když jejich marketing dělá, co může, jako třeba ČEZ, který nedávno angažoval proti podomním prodejcům energií Hurvínka, tak Češi se na nic neohlížejí a prchají. Neodrazují je ani množící se prokázané případy podfuků při podomním prodeji energií. Hladově a téměř davově jdou za levnější elektřinou a plynem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jen za letošní leden změnilo dodavatele elektřiny 99 tisíc domácností, což je jeden z rekordů, protože průměrný počet těch, kteří opustí tradičního distributora a nechají se zlákat u domovních dveří k přechodu k alternativnímu obchodníkovi s elektřinou, je již přes rok, měsíc co měsíc, kolem 40 tisíc.

U plynu jen za leden dalo sbohem velkým hráčům přes 42 tisíc domácností. Vyplývá to z oficiálních statistik Operátora trhu s elektřinou (OTE), spravovaného ministerstvem průmyslu a obchodu. V šoku nejsou jen obchodníci tradičních distributorů, ale i jejich protihráči. Sami nečekali, že budou tak úspěšní.

Přitom již několik měsíců vyplouvají na povrch oprávněné stížnosti řady zákazníků, kteří poukazují na neférové obchodní praktiky při podomním nabízení levnější elektřiny a plynu.

Zabývá se tím i Energetický regulační úřad (ERÚ), který na svých stránkách uvádí, že „v poslední době eviduje nárůst podnětů a stížností odběratelů elektřiny a plynu, které se týkají problémů vyskytujících se při změně dodavatele“. ERÚ apeluje na prodejce, aby se chovali eticky a nezpůsobovali zákazníkům finanční ztráty.

Lidé odcházejí od tradičních distributorů, protože u menších mohou ušetřit. Ne vždy si ale dávají pozor na podmínky, za nichž smlouvu uzavírají.

Sfinance.cz to spočítají

„Nelze přesně říct, kolik v průměru lidé přechodem k alternativnímu dodavateli energií ušetří. Záleží na smluvních podmínkách, spotřebě a užití elektřiny nebo plynu,“ řekl Právu obchodní ředitel Českého energetického centra Vladimír Vokroj, který dříve pracoval pro ČEZ.

V případě běžné domácnosti, která netopí, se rozdíl mezi nejdražším a nejlevnějším dodavatelem elektřiny podle něho pohybuje kolem 1500 korun za rok.

„U plynu při vytápění ale dosahuje rozdíl už i více než deset tisíc korun. Pro mnoho zákazníků je ovšem navíc důležitý i rozsah dalších služeb, jako asistenční služby či pojištění úhrady záloh,“ dodal Vokroj.

Domácnosti ovšem snadno zjistí, zda se jim změna dodavatele elektřiny a plynu vyplatí, na novém serveru Sfinance.cz, kde mohou nejen srovnávat ceny podle svých konkrétních parametrů, ale Seznam.cz navíc odběratelům zařídí i administrativu spojenou s přechodem k jinému poskytovateli energie.

Rovněž ERÚ má na webových stránkách kalkulátor plateb podle výhodnosti cen pro zákazníka.

Než podepíšeteVždy si důsledně ověřit totožnost osoby, která přichází s nabídkou, především levnějšími sazbami za elektřinu nebo plyn. Pracovník distributora přichází k zákazníkovi pouze z důvodu odečtu měřidla nebo jeho výměny či kontroly, nenahlíží do faktur. Před podpisem jakýchkoli dokumentů, včetně plné moci, je nanejvýš vhodné si vyžádat a podrobně a důkladně se seznámit s veškerými podklady, především se smluvními ustanoveními a obchodními podmínkami dodávky. Je zbytečné podpis nové smlouvy uspěchat – jediný profit z rychlého řešení má zpravidla podomní prodejce.Zdroj: ERÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám