Hlavní obsah

Nedávné povodně a bouřky zřejmě zdraží pojistky

Právo, Jindřich Ginter, Monika Ginterová

Extrémní a časté řádění živlů zřejmě brzy zdraží pojistky domácností i firem. Tuto možnost už opatrně připouštějí všechny velké tuzemské pojišťovny.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Obyvatel Chrastavy na Liberecku sleduje říčku Jeřici po vydatném nočním dešti.

Článek

„Nemůžeme vyloučit, že právě u živelných rizik dojde k úpravě pojistných sazeb. Pravděpodobně ne plošně, ale u rizikových míst můžeme s podobným vývojem cen počítat,“ řekl Právu mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Co se týče živelných škod, je letošní rok opravdu extrémní nejen v České republice, ale i v mnohých dalších zemích. „Už se tím zabývá Evropské pojišťovnictví. Klimatické změny, globální oteplování a stupňující se riziko katastrofických záplav jsou dnes evropskými pojistiteli vnímány jako podstatnější problém než tradiční pojistná nebezpečí jako je požár nebo vloupání,“ konstatoval Káňa.

Podle Evy Svobodové z Uniqua pojišťovny bude nyní záležet především na tom, jak se vyvine jednání o cenách zajištění. „Vzhledem k tomu, že poslední škody jsou sice z globálního hlediska jednotlivě epizodní, nicméně zasahují opakovaně region střední Evropy a frekvence se neustále zvyšuje, lze předpokládat tlak na zohlednění vyššího rizika do zajistného,“ uvedla.

Mají se změnit  povodňové mapy

Jak dále Svobodová upozornila, je pravděpodobné, že brzy dojde k aktualizaci povodňových map (najdete je na internetových stránkách České asociace pojišťoven - pozn. Práva) a jejich podrobnějšímu rozpracování s ohledem na bleskové přívalové deště a v návaznosti na chování velmi malých toků.

V praxi to například znamená, že místa, označovaná dosud jako povodňové pásmo 2, se posunou do třetího, nebo dokonce čtvrtého povodňového pásma, které je už nepojistitelné. To může mít jednoznačný dopad na cenu pojištění domů ve zvýšení až o 70 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám