Hlavní obsah

Zlato lze proměnit v peníze raz dva

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlato se už několik měsíců rekordně zhodnocuje. S postupujícími důsledky krize se klíčovým faktorem stala likvidita, tedy za jak dlouho lze investici proměnit v hotové peníze. Komodity jako je zlato, u nichž dříve trvalo delší dobu, než jste je prodali, dnes naopak proměníte v hotovost raz dva.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vložíte milión a za pár měsíců můžete mít výnos i několik set tisíc korun. Zlato se loni i letos královsky vyplácí.

Každý investor se nyní, důrazněji než před vypuknutím krize, dívá zejména na to, jak rychle může svoji investici reálně proměnit v hotové peníze, tedy jak je investice likvidní.

„Skladovat zlato je nákladné a při prodeji může majitel čekat na své peníze i několik měsíců, pokud se nechce spokojit s nízkou výkupní cenou. Obdobné je to i v případě nemovitostí,“ potvrzuje investiční poradce Jaroslav Brzoň z BBI. Podle něho lepší alternativu nabízejí burzovně obchodovatelné fondy, které mají zlato či nemovitosti ve svých portfoliích.

„A právě proto, že jde o burzovně obchodovatelné instrumenty, jejich likvidita je značná. Fondy navíc drží těchto aktiv obrovské množství a jejich náklady na správu jsou tak mnohem nižší, než v případě fyzického držení,“ tvrdí Brzoň.

Nahradily podílové fondy

"Burzovně obchodované fondy (ETF), navíc nahradily klasické podílové fondy. Jedním z hlavních důvodů je opět likvidita, která je v případě ETF okamžitá, narozdíl od podílových listů, jejichž odprodej může trvat i několik týdnů. Poplatky za držení ETF jsou navíc mnohonásobně nižší, než v případě podílových fondů, což samo o sobě znamená pro investory atraktivnější výnos," dodal Brzoň.

Časy se mění

Každou investici lze posuzovat z hlediska výnosu, rizika a likvidity. Teorie říká, že každá investice má vždy lepší poměr jednoho faktoru na úkor ostatních. To by například znamenalo, že vysoce likvidní aktiva nemohou dosahovat atraktivních výnosů, nebo že jsou příliš riziková. Dnes to ale tak úplně neplatí.

"Nové investiční instrumenty učinily z nelikvidních aktiv vysoce likvidní produkty, které jsou často mnohem méně rizikové a přinášejí srovnatelné, často i vyšší výnosy,“ uzavřel Brzoň.

Reklama

Související témata:

Související články

Akcie loňský růst zřejmě nezopakují

Přetrvávající nejistota ohledně vývoje světové ekonomiky zřejmě letos nedovolí investorům vydělávat na burzách tolik jako loni. Přes předpokládaný mírný růst...

Výběr článků

Načítám