Hlavní obsah

Velká Británie překvapila růstem HDP

Novinky, analytický tým BOSSA.CZ

Velké Británii se povedl husarský kousek, když se obloukem vyhnula úpadku do třetí recese za posledních pět let. Ostrovní ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku překonala odhady analytiků, když její hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl mezikvartálně o 0,3 procenta.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Ekonomický růst je dobrá zpráva nejen pro Brity, kteří si už pomalu zvykli na servírování pouze špatných ekonomických zpráv, ale také pro vládu premiéra David Camerona, která byla již dlouho dobu grilována opozicí kvůli úsporným programům. Cameron čtvrtečním výsledkem dostal do rukou silný argument, hovořící ve prospěch jeho politiky úspor. Růst ekonomiky mu tak může pomoci k dalšímu vítězství v parlamentních volbách.

Nejen drobnohled opozice, ale ani zahraniční instituce v poslední době nepodporovaly konzervativní fiskální politiku Velké Británie. Mezinárodní měnový fond (MMF) sice nejdříve schvaloval snahu Británie snižovat deficit rozpočtu, ale když vyšlo najevo, že ostrovní poptávka klesá, tak MMF otočil o 180 stupňů a doporučil přestat s razantními škrty.

Další zahraniční „fackou“ bylo snížení ratingu britským bankám z AAA na AA. Z pozitivních čísel HDP za první tři měsíce letošního roku nyní těží hlavně ministr financí George Osborne, jenž deklaroval neměnnost fiskální politiky a neupustil od rozpočtových škrtů ani pod nátlakem zahraničních institucí. „Všichni víme, že není lehké vyřešit všechny problémy najednou a nemůžu slíbit našim občanům, že vždy najdeme to nejefektivnější řešení, ale uděláme vše pro to, aby tomu tak bylo,“ řekl Osborne.

Opozici se příznivá ekonomická data příliš nehodí a vydala se cestou srovnání s předchozími kvartály. Podle Labouristické strany se ekonomika vrátila pouze tam, kde byla už před šesti měsíci. Ed Ball dokonce obvinil premiéra, že vede svoji zemi cestou nejpomalejší obnovy za posledních 100 let. Nejupřímněji však reagovala britská libra, která výrazně posílila proti všem ostatním měnám.

George Osborne má nyní otevřené dveře dokořán a může v klidu pokračovat ve svém slibu, že do pěti let bude mít Británie vyrovnaný rozpočet. Pravdou zůstává, že i přes čtvrteční překvapení zůstává výkonnost ekonomiky o 2,6 procenta pod vrcholem, kterého dosáhla v prvním čtvrtletí roku 2008. Ekonomové varují před přílišným optimismem a podle nich má Londýn ty nejtěžší překážky pořád před sebou. Británie bude muset hlavně zkrotit inflaci, která roste rychleji než mzdy a lidem krátí spotřebu.

Reklama

Výběr článků

Načítám