Hlavní obsah

Tíha dluhové krize opět řídí sentiment na finančních trzích

Novinky, Michala Moravcová analytička BOSSA.CZ (Zdroj: Reuters, hospodářské noviny)

Euro v průběhu pondělí nadále oslabuje vůči dolaru a jiným světovým měnám, zatímco výnosy španělských dluhopisů míří vzhůru. Akciové indexy rovněž prohlubují své ztráty. Nálada na finančních trzích je opět pod vlivem obav z dluhové krize zemí eurozóny, která se vleče již třetím rokem.

Foto: http://www.sxc.hu

Článek

Investory sužuje strach, že plánovaný summit Evropské unie, který se bude konat 28. a 29. června, znovu nepřinese definitivní řešení. Analytici nevěří tomu, že právě tento meeting poskytne konkrétní klíč k rozluštění hospodářských problémů starého kontinentu, když se to nepovedlo v žádném podobném setkání z poslední doby. Nejistota, která již několik týdnů ovládá obchodování na trzích, odrazuje finančníky od nákupu rizikových aktiv, za což se aktuálně považuje také euro.

Na summitu se bude jednat o bankovní a fiskální unii. Pokud bychom se skutečně dočkali nějakých pozitivních krůčků směrem k bankovní unii, mohla by se atmosféra na trzích alespoň na chvíli zlepšit. Vytvoření této unie by zřejmě bylo vnímáno jako důležitý krok vpřed, zejména pro problematické země eurozóny. Německá kancléřka Angela Merkelová prozatím stále prosazuje primární schválení fiskální unie před bankovní. Mimo jiné se v pátek dohodla s představiteli Španělska, Itálie a Francie na vytvoření finančního balíku v hodnotě 130 mld. euro, jehož pomocí chtějí čelní představitelé Evropy podpořit ekonomický růst eurozóny. Avšak tlaku na emisi společných dluhopisů eurozóny Merkelová pořád odolává.

A co to vlastně ta tolik zmiňovaná bankovní unie je?

Jakákoliv unie znamená stanovení určitých pravidel a posílení centrální regulace na úkor regulace jednotlivých jejích členů. Účelem bankovní unie bude, dle dostupných informací, vytvoření systému společného pojištění vkladů. Dále vznikne fond, který bude schopen od bank odkupovat problematická aktiva, k čemuž bude potřeba vznik nějakého druhu poplatků do tohoto fondu. Do pravomoci centrální autority by měla patřit možnost jakoukoliv banku zavřít, převzít nebo na ni uvalit nucenou správu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám