Hlavní obsah

Přehled nejdůležitějších událostí minulého týdne z celého světa

Novinky, Michal Kraus, Bossa

Poslední předvánoční týden byl pro obchodníky měnových trhů nabitý makroekonomickými zprávami a čas k odpočinku přijde až na konci páteční seance. Trhy se snažily dohnat, co zameškaly během roku a byly ve shonu jako mnoho lidí, kteří shánějí dárky na poslední chvíli. Tento týden byl plný novinek z jednání o fiskálním útesu, o nové monetární politice Japonska i o zhoršených datech z Velké Británie.

Článek

Pondělí

V noci z neděle na pondělí byly zveřejněny výsledky japonských voleb. Drtivého vítězství dosáhl Sinzo Abe se svojí liberálně-demokratickou stranou. Budoucí premiér se netajil tím, že vyhlásí válku deflaci, která zemi sužuje už dvě dekády. O jeho politických ambicích svědčí i to, že chce v rámci svých pravomocí zasahovat do politiky japonské národní banky a požaduje po ní další monetární stimuly. Abe si dal za cíl dosáhnout ekonomického růstu a dvouprocentní míry inflace.

V pondělí ráno byla zveřejněna obchodní bilance eurozóny. Export eurozóny si v říjnu významně polepšil a meziročně vzrostl o 14 procent. Obchodní bilance eurozóny zaznamenala meziroční přebytek 10,2 miliard eur. Oproti deficitu z loňského roku jde o výrazné zlepšení. Je to významný posun kupředu v celé eurozóně, hlavně v nejzadluženějších zemích, které by znovu mohly obnovit svoji konkurenceschopnost. Řecko, Španělsko i Portugalsko, tedy země, které prožívají již třetím rokem krizi, dokázaly znatelně snížit deficit v obchodní bilanci během roku.

Úterý

Před Evropským parlamentem vystoupil šéf ECB Mario Draghi. „SuperMario“ během svého proslovu zdůraznil, že v příštím roce bude evropská ekonomika pokračovat v zotavování a inflace by měla dále klesat. Míra inflace klesla tento měsíc na 2,2 procenta z listopadových 2,5 procenta, a dosáhla tak dvouletého minima.

ECB také zveřejnila předpověď, která predikuje sedmnácti zemím Evropské unie letošní ekonomickou kontrakci 0,5 procenta a v roce 2013 kontrakci 0,3 procenta. Centrální banka se bude maximálně snažit pomoci evropské ekonomice, aby reálné výsledky byly lepší než předpověď. Draghi se nechystá měnit rekordně nízké úrokové sazby z 0,75 procent, přestože většina politiků byla nakloněna dalšímu snižování sazeb.

Americký prezident Barack Obama a šéf republikánů John Boehner se v noci sešli v Bílém domě, aby diskutovali o rozpočtu. Přes půl hodiny trvající schůzka podle všeho napomohla k vyřešení problému fiskálního útesu. Boehner v pondělí v noci ustoupil ze svých požadavků a přistoupil na zvýšení daní nejbohatším Američanům. Na oplátku požadoval upravit výdajové položky, které srdnatě bránil právě Obama.

Inflace ve Velké Británii setrvala překvapivě vysoká a drží se na květnových maximech. Britský statistický úřad zveřejnil index spotřebitelských cen (CPI), který zůstal na 2,7 procentech. Pokles cen benzinu nedokázal zmírnit inflaci a hlavně zvýšení cen potravin ovlivnilo vysokou míru inflace. Inflace v sektoru služeb poskočila na 4,2 procenta a dosáhla ročního maxima. Předpověď britské centrální banky ukázala, že snížení inflace pod dvě procenta se dočkáme nejdříve na konci třetího kvartálu v roce 2014.

Středa

Ratingová agentura Standart & Poor’s zvýšila Řecku rating, a změnila tak své měsíc staré rozhodnutí o snížení. Řecko si polepšilo v hodnocení úvěrové spolehlivosti na B-. Zlepšení známky z předchozích CCC je zásluhou všech zemí měnové unie. Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond se v průběhu roku několikrát vyjádřily, že nenechají Řecko vystoupit z eurozóny.

Euro ve středu silně posílilo proti americkému dolaru, a následovalo tak růst evropských akcií, které dosáhly svého letošního maxima po zveřejnění lfo indexu podnikatelského prostředí. Německý lfo index si polepšil z listopadových 101,4 na 102,4 bodu a druhý měsíc po sobě rostl. Index mapuje současné podnikatelské prostředí a očekávání pro příštích šest měsíců.

Republikáni unavení politickými debatami představili svůj plán B.  Chtějí nechat projít legislativním procesem svůj vlastní daňový návrh, který by zvyšoval daně Američanům s ročním příjmem nad jeden milión dolarů. Dokázali by se tak vyhnout automatickému zvýšení daní a ponížení výdajů v hodnotě 600 miliard dolarů, které hrozí v lednu.

„Plán B" sice pravděpodobně nezmění postoj demokratů, nicméně republikáni budou moci sbírat politické body. V případě neúspěchu jednání o fiskálním útesu se mohou vymluvit na svůj návrh zákona a říci, že udělali maximum k vyhnutí se nejhoršímu.

Počet stavebních povolení v USA rostl nejrychleji za posledních 4 a půl roku a naznačil rostoucí sílu stavebního sektoru. Ministerstvo obchodu zveřejnilo údaj o meziměsíčním nárůstu o 3,6 procenta na celkových 899 000 jednotek. Růst stavebnictví je dalším signálem o zotavení americké ekonomiky z ničivé bouře Sandy. Odborníci se shodují, že stavební sektor bude mít kladný vliv na HDP a významně podpoří celkový výsledek.

Čtvrtek

Japonská národní banka (BoJ) v noci spustila třetí monetární stimul během posledních čtyř měsíců. Jedná se o předehru k více agresivnějším krokům, které nás čekají v příštím roce. Šlo o reakci banky na nově zvoleného ministerského předsedu Shinzo Abeho, který chce tvrdě bojovat s deflací. Jednání BoJ naznačilo, že dojde ke zvýšení cílové míry inflace na příštím jednání v lednu. Shinzo Abe, který v neděli dosáhl drtivého vítězství se svojí stranou LDP, se netají tím, že se chystá velmi intenzivně zasahovat do rozhodování národní banky a stanovil pro ni cíl dvouprocentní míry inflace. Stimul, který spočíval ve zvýšení objemu nákupu aktiv a programu půjček o 10 biliónů jenů, nedokázal pohnout trhem podle očekávání.

Maloobchodní tržby ve Velké Británii zklamaly a nedokázaly v listopadu růst dle předpokladů, navzdory zvýšenému prodeji tabletů. Objem tržeb stagnoval a zůstal v meziměsíčním měření beze změny. Předpoklady hovořily o nárůstu tržeb vzhledem k vánočním svátkům o 0,3 procenta. Listopad tak navázal na šokující propad z října a zvýšil šance, že se britská ekonomika ocitne v kontrakci v posledním kvartále letošního roku. Jedinou pozitivní informací bylo, že prodej spotřební elektroniky se meziměsíčně zvýšil o 3,8 procenta, hlavně díky Applu, který představil nový iPad Mini.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA se zvýšil o 17 000 na celkových 361 000. Žádosti se tak začínají přibližovat číslům zveřejněným po ničivé bouři Sandy. V důsledku této katastrofy se v říjnu pohybovaly žádosti kolem 450 000.

Počet nově vytvořených míst tento rok je v průměru 151 000 za měsíc. Tato hodnota by měla vydržet i přes obavy ohledně debat o fiskálním útesu. Ministerstvo práce nevidí ve zvýšení počtu žádostí žádný zvláštní důvod, jde prý o přirozený cyklus trhu. Počet nezaměstnaných pobírajících podporu se zvýšil o 12 000 na celkových 3,23 miliónu.

Ekonomika Spojených států si ve třetím kvartále polepšila o 3,1 procenta, rostla nejrychlejším tempem od konce loňského roku. Ministerstvo obchodu revidovalo svoji předchozí předpověď o růstu pouze 2,7 procenta.

Pátek

Německá spotřebitelská důvěra klesla čtvrtý měsíc po sobě a dostala se na téměř dvouleté minimum. Spotřebitelé se začali obávat dluhové krize eurozóny a jejího vlivu na největší ekonomiku Evropy.

Průzkum GfK spotřebitelské důvěry klesl na 5,6 bodu z předchozích 5,8. Většinový názor dokonce předpovídal mírný růst a hodnotu 5,9. GfK průzkum ukázal, že ochota německých spotřebitelů nakupovat klesla na nejhorší úroveň od května 2010, stejně špatně vidí spotřebitelé i budoucí vývoj německé ekonomiky. Spotřebitelé očekávají zhoršenou situaci v příštích měsících. Ekonomové očekávají v posledním kvartále letošního roku kontrakci německé ekonomiky.

V Americe nevyšel republikánům „plán B“. Šéf republikánů John Boehner dostal pokárání od svých spolustraníků. Návrh, který měl pomoci republikánům zbavit se politické odpovědnosti, neprošel jimi ovládaným kongresem. „Plán B“ obsahoval zvýšení daňové zátěže Američanům s ročním příjmem vyšším než milión dolarů. Republikáni by prosazením návrhu zabránili automatickému ponížení výdajů za 600 miliard dolarů. V USA zbývá zákonodárcům už jen 11 dní k dořešení problému fiskálního útesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám