Hlavní obsah

Investiční výhled pro USA a jiné země v roce 2013

Novinky, Michala Moravcová

USA už několik měsíců oddalují důležité rozhodnutí, a to jak se poprat s narůstajícími vládními výdaji. Ty již překročily zákonem stanovený strop. Američtí zákonodárci musí do konce února definitivně rozhodnout, jestli navýší limit pro vládní výdaje, nebo bude stát méně utrácet.

Foto: http://www.istockphoto.com

ilustrační foto

Článek

Zákonodárci pod vedením prezidenta z řad demokratů pravděpodobně raději přistoupí k variantě navýšení výdajového stropu pomocí přijetí novely zákona, než by měli škrtat výdaje. Tato varianta je sice pro politiky méně bolestivá, nicméně ratingové agentury již nyní varují, že tento krok povede k dalšímu snížení ratingu země a tedy i k oslabení dolaru.

Nezaměstnanost v USA

Pro vývoj americké ekonomiky je rovněž důležitá i politika centrální banky (FED). Ta cílí úroveň nezaměstnanosti na 6,5 procenta při dnešní 7,8procentní nezaměstnanosti. Někteří členové bankovní rady si již uvědomují, že dosažení této hladiny je možné nejdříve v roce 2015. Po tak dlouhou dobu ale odmítají pokračovat v pumpování peněz do ekonomiky.

Foto: http://www.tradingeconomics.com/

Nezměstnanost USA

V roce 2012 se v USA každý měsíc vytvořilo  přibližně 150 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělský sektor. K tomu, aby tato země byla schopna bojovat s nezaměstnaností, je potřeba dosáhnout alespoň 200 tisíc nových pracovních míst měsíčně.

Foto: http://www.tradingeconomics.com/

Měsíční počet nově vytvořených pracovních míst v USA mimo zemědělský sektor v tisících

Inflace USA

Inflační cíl FEDu je stanoven na 2,5 procenta. Inflace je aktuálně na úrovni 1,8 procenta. FEDu tedy zatím v ukončení programu kvantitativního uvolňování rostoucí cenová hladina nebrání.

Centrální banka USA (FED)

FED v prvních dvou kolech kvantitativního uvolňování koupil dluhopisy ve výši 2,3 bil. USD. Ve třetím kole by se k této sumě mohl přidat další 1 bil. USD. Je zajímavé sledovat, jak se vyvíjela bilance americké centrální banky (FED) po pádu Lehman Brothers, tedy po spuštění prvního, druhého a třetího kola kvantitativního uvolňování.

Foto: http://www.yardeni.com

Bilance americké centrální banky

HDP USA

HDP USA by se v roce 2013 mělo pohybovat kolem dvou procent, což je ve srovnání s jinými vyspělými ekonomikami velmi solidní výkon mluvící ve prospěch USA.

Foto: www.reuters.com

Vývoj HDP v USA, eurozóně a Velké Británii

Zajímá vás, co čeká v roce 2013 Kanadu, Austrálii, Japonsko, Británii nebo Evropu? Tyto informace nalezne zde:

Reklama

Výběr článků

Načítám