Hlavní obsah

Dolar pod tlakem

Novinky, Gabriela Kindlová, Bossa.cz

Dvě nejdůležitější události z minulého týdne se významně podepsaly na posílení pozitivního sentimentu na finančních trzích. Bylo to čtvrteční zasedání Evropské centrální banky a páteční vyhlášení změny počtu pracovních míst mimo zemědělství.

Foto: www.sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Hlavním tématem zasedání Evropské centrální banky byla záchrana evropské měny. Výsledkem bylo jednak zachování úrokové sazby na 0,75% a jednak představení nového programu na neomezený nákup krátkodobých dluhopisů. K odkupu dluhopisů od problematických zemí jako je Itálie a Španělsko by mělo docházet prostřednictvím nového nástroje OMTs (Outright Monetary Transactions). Novinkou také je, že ohrožené země budou muset při požádání o pomoc plnit určité podmínky, které jim ECB uloží. Prezident Mario Draghi rovněž zopakoval, že ECB bude jednat přísně v rámci svého mandátu. Reakcí na tyto zprávy byl růst evropských akcií, a to zejména těch finančních institucí, které jsou držitely dluhopisů zadlužených zemí.

Na oslabení dolaru se významně podepsaly výsledky změn zaměstnanosti mimo zemědělství (NFP). Za srpen bylo vytvořeno pouhých 96 tisíc pracovních míst, což je daleko za očekáváním, které bylo zhruba 125 tisíc pracovních míst. Slabé výsledky na pracovním trhu tak mohou rozhodnout o tom, že FOMC bude hlasovat pro další kolo kvantitativního uvolňování.

O tom, zda bude pozitivní sentiment pokračovat, nejspíš rozhodne tento týden, kdy nás kromě již zmíněného zasedání FOMC čeká i rozhodnutí německého Spolkového ústavního soudu o legálnosti mechanismů evropských záchranných balíčků.

Reklama

Výběr článků

Načítám