Hlavní obsah

Zvolení Pilipa viceprezidentem EIB je téměř jisté

BRATISLAVA

Od května má Česká republika možnost obsadit jedno ze sedmi křesel viceprezidentů Evropské investiční banky (EIB). Vládní strany se již začátkem roku shodly na Ivanu Pilipovi z US-DEU. Jeho zvolení je podle současného viceprezidenta EIB Wolfganga Rotha téměř jisté.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

V nové mapě najdou cyklisté všechny známé i nově značené trasy a detail map průjezdu městem Karlovy Vary a Cheb.

Článek

Roth o tom informoval ČTK s tím, že Pilip bude mít ve funkci na starosti Českou republiku, Slovensko a Polsko. O nástupu Pilipa do vedení banky je podle Rotha již rozhodnuto, potřebný souhlas představenstva EIB je prý pouze formalitou.

Pilip je absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze v oboru mezinárodní ekonomie a po ukončení studií pracoval v Akademii věd. Viceprezident EIB (s platovým základem něco přes půl miliónu Kč měsíčně) je členem Řídícího výboru, který pracuje pod vedením prezidenta a pod kontrolou Správní rady. Připravuje návrhy jejích rozhodnutí, zejména co se týče udělování půjček.

EIB sídlí v Lucemburku. Prezident a viceprezidenti jsou odpovědni výhradně bance a na šest let je jmenuje Rada guvernérů (kolegium ministrů financí členských zemí EU) na návrh Správní rady. Zástupci nových členských států se ale budou muset spokojit jen s tříletým obdobím, aby se postupně dostalo na všechny. Při výběru bere banka na zřetel opět zejména odborné kvality a jazykové vybavení kandidáta.

Reklama

Výběr článků

Načítám