Hlavní obsah

Zrušení superhrubé mzdy opozice podpoří

Právo, Novinky, Jakub Svoboda, bož

Zrušení superhrubé mzdy, které by nechalo lidem více peněz z výplaty, je nyní ve Sněmovně před druhým čtením. Je součástí takzvaného daňového balíčku pro příští rok. Přestože k němu poslanci podali různé pozměňovací návrhy, na samotném zrušení superhrubé mzdy je mezi poslanci většinová shoda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podporuje to pravicová opozice a také komunisté, o které se menšinový kabinet ve Sněmovně při hlasování zpravidla opírá. „Institut superhrubé mzdy KSČM nikdy nepodporovala. Jsme pro jeho zrušení, ale přikláníme se k tomu, aby navržené sazby 15 a 23 % byly schváleny pro roky 2021 a 2022 jako podpora udržení spotřeby.

V průběhu těchto let je však nutné změnit ‚daňový mix‘ u jednotlivých daní. Z našeho pohledu směrem k vyšší diferenciaci jednotlivých sazeb daní z příjmů, jak fyzických, tak i právnických osob,“ sdělila Právu poslankyně KSČM a předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá.

Výhodnější daně jen na dva roky?

Vzhledem k tomu, že návrh zrušení superhrubé mzdy podporují i opoziční strany, je pravděpodobné, že bude schválen, dodala. Daň z příjmu se má od Nového roku pro většinu lidí snížit na 15 procent, na výplatní pásce by si tak polepšili až o tisíce korun. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý víkend prohlásil, že vláda navrhne zrušení superhrubé mzdy pouze na dva roky, jak o tom dříve mluvil prezident Miloš Zeman. Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček na to reagoval, že sociální demokraté nepodpoří zákon, který by superhrubou mzdu zrušil a za dva roky znovu zavedl.

Později Babiš uvedl, že chce zrušit superhrubou mzdu navždy, efektivní zdanění ale snížit pouze na dva roky. O případném zvýšení daňové sazby by však museli zákonodárci po příštích sněmovních volbách znovu hlasovat.

Hamáček: ČSSD nepodpoří návrat superhrubé mzdy, se zvýšením daní ale problém nemá

Ekonomika

S propadem příjmů v řádu desítek miliard korun kvůli zrušení superhrubé mzdy zatím nepočítá návrh státního rozpočtu na příští rok. Vláda se jím měla zabývat v pondělí, ministerstvo jej však z jednání stáhlo. Prý kvůli tomu, že ho na jednání úředníci zahájili omylem.

Aktuálně je naplánován se schodkem 320 miliard korun, podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) pro agenturu Reuters se ale může přiblížit odhadované úrovni letošního finálního deficitu kolem 400 miliard, pokud zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15procentní daně z příjmu zákonodárci schválí.

Babiš couvnul se snížením daní

Ekonomika

„Podpoříme ekonomiku, podpoříme lidi, aby se nebáli utrácet,“ ujišťuje šéfka státní kasy. Potvrdila také, že letošní schodek rozpočtu by mohl být zhruba o 100 miliard nižší, než je naplánováno.

Je možné, že Sněmovna schválí státní rozpočet dřív než zrušení superhrubé mzdy. „Pokud bude daňový balíček (včetně zrušení superhrubé mzdy) schválen, počítá ministerstvo financí s jeho účinností od 1. ledna 2021, a jsme proto připraveni přistoupit k novele zákona o státním rozpočtu pro rok 2021,“ sdělil k tomu Právu Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdo neušetří na zrušení superhrubé mzdy

Plánované zrušení superhrubé mzdy je příznivou zprávou pro většinu zaměstnanců, neboť se jim citelně zvýší čistá mzda. Někteří daňoví poplatníci, konkrétně...

Babiš couvnul se snížením daní

Vláda navrhne zrušit používání superhrubé mzdy jako základu pro daň z příjmu jen na dva roky, řekl v sobotu České televizi předseda vlády Andrej Babiš (ANO)....

Výběr článků

Načítám