Hlavní obsah

Zrušení sankcí podporuje podle Moskvy sedm zemí EU včetně ČR, Praha to popírá

– Moskva • Aktualizováno

Sedm z 28 členských států EU podporuje zrušení protiruských sankcí, v této skupině jsou mimo jiné Česko a Slovensko, tvrdí s odvoláním na své diplomatické zdroje v Bruselu ruská tisková agentura TASS. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek i premiér Bohuslav Sobotka ale popírají, že by Praha měnila kladný postoj k sankcím.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Rusko v reakci na západní sankce zakázalo dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků i ovoce a zeleniny z Evropské unie, Spojených států, Austrálie, Kanady a Norska.

Článek

„Odvolání sankcí podporují Rakousko, Maďarsko, Itálie, Kypr, Slovensko, Francie a Česká republika,“ citoval TASS svůj zdroj. Ten prý také uvedl, že unijní ministři se na lednovém setkání nechystají o sankcích rozhodovat: „Rusko bude samozřejmě součástí agendy, ale o problému sankcí – jejich možném zrušení, změkčení či obnovení – se nebude jednat. Rozhodnutí o sankcích by mělo být učiněno v březnu.“

„Omezení sankcí vůči Rusku přímo souvisí s tím, jak Rusko plní, či neplní dohody z Minsku a celkově přispívá ke zklidnění situace na východě Ukrajiny," uvedl český premiér. „Podle názoru České republiky nejsou dohody ze strany Ruska zcela naplňovány, a k omezení sankcí proto teď není důvod. Nadále se chystáme postupovat v této záležitosti společně s našimi evropskými partnery,” dodal Sobotka.

„V rámci EU jsme si stanovili jasná kritéria, podle kterých posuzujeme vývoj situace na východní Ukrajině. O změně české pozice ve vztahu k sankcím prozatím neuvažujeme, pokud nebudou implementovány minské dohody a nedojde ke zlepšení bezpečnostní situace na Ukrajině," sdělil v reakci Zaorálek.

Také slovenské ministerstvo zahraničí v reakci uvedlo, že Slovensko je součástí společné pozice EU, která sankce zavedla. „Sankce se pravidelně přehodnocují, ale momentálně nejsou na programu dne, měla by se jimi zabývat nejbližší Evropská rada (summit premiérů a prezidentů zemí EU),” sdělil mluvčí Peter Stano.

 WSJ: Zmírnění je ve hře

List The Wall Street Journal (WSJ) před časem informoval o dokumentu, který připravuje diplomatická služba EU. V něm se prý počítá se zmírněním sankcí a s částečnou normalizací vztahů s Ruskem, pokud Moskva změní svůj postoj k Ukrajině.

Deník také napsal, že o dokumentu by měli ministři zahraničí jednat již na své lednové schůzce v Bruselu.

Unie kvůli ukrajinské krizi zavedla několik druhů sankcí vůči ukrajinským separatistům a vůči Rusku, více než stovce osob a několika firmám zmrazil Brusel evropské majetky a zakázal jim vstup na území EU. Rusko v reakci na to zakázalo dovoz některých potravin z EU a USA.

Rusko se v posledních měsících potýká s ekonomickými problémy, které jsou ale spíše způsobeny nízkou cenou ropy a omezením přístupu ruských bank na světové finanční trhy, což bylo také součástí sankcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko žádá Unii o zrušení sankcí

Moskva vyzvala Evropskou unii ke zrušení sankcí, které na Rusko uvalila osmadvacítka kvůli krizi na Ukrajině. Uvedla to v sobotu agentura Interfax s odkazem...

Výběr článků

Načítám