Hlavní obsah

Zrušení padesátníků podle řetězců zboží nezdraží

PRAHA

Zrušení platnosti padesátihaléřových mincí od 1. září podle zástupců obchodních řetězců nezvýší ceny. Sdělili to mluvčí prodejních sítí Tesco a Ahold. Chystaný krok České národní banky (ČNB) podle nich nebude mít vliv na cenu jednotlivého zboží. Pouze cena výsledného nákupu bude v některých případech zaokrouhlována na celé koruny nahoru.

Článek

"Změna se vůbec nedotkne zákazníků s platební kartou, kde i dnes účtujeme cenu přesně v haléřích," uvedl mluvčí Aholdu Libor Kytýr. Podle mluvčí Teska Jany Matouškové zrušení padesátníků ovlivní cenu nákupu pouze v případě, že bude ve výsledné ceně nákupu figurovat 50 haléřů (například 100,50 Kč). V takovém případě bude cena nákupu v Tesku zaokrouhlena podle matematických pravidel nahoru (na 101 Kč).

Dopad na inflaci bude minimální

Také podle člena bankovní rady ČNB Pavla Řežábka zrušení padesátníků spotřebitelské ceny výrazně nezvýší. "Jejich dopad do inflace bude podle našeho názoru 0,1 procentního bodu," uvedl dříve.

Česká národní banka odhaduje, že se jí podaří získat zpět nejvýše pětinu z téměř 427 miliónů padesátihaléřových mincí, které jsou nyní v oběhu. Návratnost mincí a jejich klesající obliba jsou jedny z hlavních důvodů, proč centrální banka platnost mincí ke konci srpna ruší, vysvětluje Řežábek. Zároveň s tím ČNB ukončí ke konci srpna i platnost papírových dvacetikorun.

Centrální banka počítá s tím, že výměna neplatných mincí a papírových dvacetikorun bude možná u komerčních bank jeden rok, a to od letošního 1. září do 31. srpna příštího roku. Poté bude až do srpna 2014 možné peníze vyměnit u ČNB.

Padesátníky a papírové dvacetikoruny budou tak následovat desetihaléře a dvacetihaléře, jejichž platnost skončila v roce 2003. Jejich možná výměna u ČNB bude ještě možná do konce října příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám