Hlavní obsah

Znojemský výrobce autodílů balí kufry, kvůli krizi nemá zakázky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZNOJMO

Německý výrobce plastových dílů pro automobily Weisser&Griesshaber uzavře svoji pobočku ve Znojmě a propustí všech 77 pracovníků. Kvůli světové hospodářské krizi nemá dost zakázek. Informovala o tom Blanka Herkusová ze znojemského pracovního úřadu. Firma podle ní skončí k 31. prosinci.

Článek

Weisser přitom ještě loni hledal nové zaměstnance. Firma sídlí v průmyslovém areálu za znojemským nádražím, kde působí i další větší znojemští zaměstnavatelé, například Egston System Electronic. Donedávna v areálu šila boty i společnost HJV. I ta ale před několika týdny ukončila výrobu a propustila asi 100 pracovníků.

Na Znojemsku bylo v listopadu bez práce přes 5 300 lidí. Za měsíc jich přibyla skoro pětistovka, a míra nezaměstnanosti se tak zvýšila o jeden procentní bod na 9,3 procenta.

Problémy s nedostatkem zakázek mají i další tuzemští výrobci dílů pro automobilky. Ty musí kvůli menší poptávce omezit výrobu. Dodavatelé tak propouštějí nebo také na čas zastavují výrobu.

Snižovat stavy bude například turnovský výrobce autodílů Agba, omezení výroby i propouštění plánuje hodonínská firma IAC Group. Závod v Jiřicích u Humpolce se 70 pracovníky už na začátku října zavřela irská firma Connaught Electronics, která vyráběla elektronické součástky pro automobily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám