Hlavní obsah

Znáte nejabsurdnější bankovní poplatky? Některé už banky zrušily

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek již pojedenácté nabízí veřejnosti možnost poukázat na nejnesmyslnější placené bankovní služby. Výběr desítky těch nejabsurdnějších z předchozích deseti ročníků napomohl tomu, že řada poplatků už dnes ani neexistuje. Víte, jaké to byly?

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Řada bank stále vybírá poplatek i za výběr z vlastního bankomatu.

Článek

Prvním nejabsurdnějším bankovním poplatkem (za rok 2005) byl ten za příchozí platbu či za vklad na účet. Čtenáři u něj nejvíce kritizovali fakt, že banka zpoplatňuje něco, na čem následně vydělává, ale především co nemůže majitel účtu ovlivnit. Lze dodat, že tento poplatek následně velká většina bank zrušila.

Druhým nejabsurdnějším poplatkem se stal za rok 2006 poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Tento poplatek byl kritizován především z praktických důvodů. Výběr hotovosti z bankomatu je jedním z nejčastějších úkonů, které klienti provádějí. Banky provozem bankomatů výrazně ušetřily, protože většina lidí od té doby nevybírá na přepážkách, kde je výběr pro banku jednoznačně nejnákladnější.

Alespoň několik výběrů zdarma

Lidem nevadí násobně vyšší poplatek za výběr z bankomatu cizí banky, protože to vnímají, jako svoji určitou pohodlnost, za kterou platí. V případě vlastní banky ale podle nich nejde ani tak o samotnou výši poplatku jako o princip.

Především menší banky se pak snaží tento problém řešit předem daným počtem výběrů z bankomatu zdarma za jeden kalendářní měsíc. Své zákazníky také motivují nezpoplatněným výběrem při aktivním používání platební karty v obchodech.

Třetím nejabsurdnějším poplatkem se stal za rok 2007 poplatek za vedení běžného účtu. Opět se jedná o poplatek, který je stále ještě bankami uplatňován. Naopak tento poplatek neplatíte u nízkonákladových bank, které mají běžné účty bez poplatků.

Tlak na tento absurdní poplatek má také výsledky v podobě současného trendu, kdy každá z tuzemských bank nabízí alespoň jeden druh svého bankovního účtu bez poplatků. Některé finanční ústavy to nespojují s žádnými podmínkami, jiné neúčtují poplatek při splnění určitých kritérií, nejčastěji zasíláním peněz na účet nad určitou hranici.

Čtvrtým nejabsurdnějším poplatkem byl zvolen za rok 2008 poplatek za nadměrný vklad na vlastní účet. V zásadě se jedná o velmi podivný poplatek, který jako by byl v rozporu s tím, co má banka nabízet a využívat. Pokud jste totiž přinesli do banky částku nad určitý limit, například nad 500 tisíc korun, banka vám zpoplatnila vklad nad tuto částku vyšším poplatkem.

Opět platí, že pokud klient donesl do banky peníze, které mohla banka dál se ziskem používat, „odměnila“ ho za to nadstandardně vysokým poplatkem. Zřejmě nejparadoxnější poplatek v historii celé ankety.

Raději přes bankomat než na přepážce

Pátým nejabsurdnějším poplatkem byl zvolen za rok 2009 poplatek za vklad na přepážce banky na vlastní účet. Pokud jste obdrželi hotovost, kterou jste si potřebovali vložit na svůj účet, napařila vám banka poplatek za vklad. Absurdní na tom, v době směrování k bezhotovostním penězům, je, že jste neměli jinou možnost, jak dostat hotovost na svůj vlastní účet (případně to řešit přes poštu).

Zatímco pro výběr hotovosti šla zvolit například možnost bankomatu, u vkládání hotovosti tomu tak nebylo. To se od inkriminovaného roku 2009 výrazně mění.

Ostatní vítěze titulu nejabsurdnější poplatek z následujících ročníků vám představíme v příštím článku. Už teď ale můžete až do neděle nominovat ty nejnesmyslnější zpoplatněné bankovní služby v letošním jedenáctém ročníku ankety.

Reklama

Výběr článků

Načítám