Hlavní obsah

Znalost angličtiny je při hledání zaměstnání důležitá

– Praha

Až 75 procent nabídek práce vyžadovalo v letošním prvním pololetí znalost cizího jazyka. Zaměstnavatelé hledali uchazeče o práci zejména se znalostí angličtiny, dále pak s němčinou a slovenštinou. Vyplývá to z údajů z pracovního portálu Profesia.cz.

Článek

Až 70 procent zveřejněných nabídek obsahuje podmínku znalosti angličtiny. Na druhém místě je německý jazyk, který vyžadují firmy v 18 procentech nabídek práce. Třetím nejžádanějším cizím jazykem ze strany zaměstnavatelů je slovenský jazyk. Po nich následují francouzština, španělština, italština a ruština.

Znalost anglického jazyka mezi uchazeči o práci uvedlo 57 procent z nich, jde o mírně pokročilé a lidi se základní znalostí. Znalost němčiny uvedlo 41 procent respondentů, z toho 22 procent uvádí, že ovládá jen základy. Třetím nejrozšířenějším cizím jazykem je ruština, kterou by se domluvilo 16 procent uchazečů. Následuje francouzština, slovenština a italština.

Zatímco znalost libovolného cizího jazyka vyžaduje v ČR 75 procent nabídek práce, v Maďarsku je to 65 procent a na Slovensku 62 procent nabídek. Nejrozšířenějším jazykem ve všech zemích, požadovaným zaměstnavateli, je angličtina. Za ní s výrazným odstupem následuje němčina.

"Výrazný nesoulad mezi nabídkou a poptávkou v ovládání cizích jazyků je u ruštiny. Mnozí uchazeči si ji uvádějí v životopisech, ale firmy ji požadují v minimálním počtu případů. Rozdíl je znatelný také u němčiny. Její znalost deklaruje 41 procent uchazečů o práci, ale vyžaduje ji jen 18 procent inzerátů,“ upozornila Lucie Burianová z pracovního portálu Profesia.cz.

Srovnání jazykové vybavenosti uchazečů a požadavků zaměstnavatelů
jazykjazyková vybavenost uchazečů o práci (v procentech)požadavky zaměstnavatelů (v procentech)
angličtina5770
němčina4118
ruština161
francouzština43
Zdroj: Profesia.cz

Anketa

Domluvíte se nějakým světovým jazykem?
Ano
68,3 %
Ne
31,7 %
Celkem hlasovalo 782 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám