Hlavní obsah

Zmrzlina se do Česka stále víc dováží

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se podle Eurostatu loni vyrobilo 40,4 milionu litrů zmrzliny. Za posledních dvacet let je to sice nadprůměrný údaj, ale meziročně výroba dramaticky klesla. V roce 2018 se totiž v České republice vyrobilo téměř 51 milionů litrů zmrzliny, a loňský pokles byl tak více než pětinový.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Za silný loňský propad ve výrobě zmrzliny může vysoká srovnávací základna roku 2018, který byl charakteristický nadprůměrně teplým a suchým počasím, a také meziročně citelně rostoucí objem dovozu zmrzliny do ČR při v zásadě stagnujícím objemu vývozu,“ sdělil hlavní ekonom Czech Fundu a člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda.

Konec dánského eskima. Zmrzlina dostane vhodnější název

Ekonomika

Ceny rostou

Hodnota dovozu zmrzliny do ČR loni podle něho dosáhla rekordu 1,66 miliardy korun, meziročně o 8,5 procenta více.

„Od roku 2013 hodnota dovozu zmrzliny do ČR narostla o více než 80 procent, neboť v roce 2013 činila necelých 910 milionů korun,“ upozornil ekonom.

Podle Potravinářské komory lidé v České republice běžně spotřebují v průměru čtyři litry zmrzliny na hlavu ročně. Loni to bylo podle německé společnosti Statista 5,4 kilogramu zmrzliny na hlavu, což odpovídá 6,4 litru.

Cena průmyslově vyráběné ovocné zmrzliny loni vyskočila na historický rekord, když se poprvé soustavněji pohybovala měsíc co měsíc nad úrovní 200 korun za litr.

Obědy v českých hospodách po znovuotevření podražily

Ekonomika

„Zatímco průměrná maloobchodní cena polárkového dortu se v uplynulých osmi letech prakticky neměnila a pohybuje se v úzkém pásmu kolem 35 korun, průměrná maloobchodní cena zmrzliny od roku 2012 vzrostla zhruba o patnáct procent. I to svědčí o tom, že Češi vyhledávají prémiové, často dovážené zmrzliny a jsou ochotni si za ně díky své zmíněné vyšší kupní síle připlatit,“ uvedl Kovanda.

Letos ale situace lepší nebude. „Extrémně teplé počasí se letos neopakuje, a navíc se tuzemští zmrzlináři potýkají s útlumem poptávky zejména zahraničních návštěvníků, jejž způsobuje koronavirus a důsledky opatření pro boj s ním,“ uzavřel ekonom.

Spotřeba zmrzliny na osobu v kg
Belgie11,5
Finsko8,7
Švédsko8,3
Itálie8,2
Dánsko8,2
ČR5,4
Německo5,3
Rakousko3,2
Švýcarsko2,2
Zdroj: Statista

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám