Hlavní obsah

Změně úrokových sazeb nyní podle analytiků brání koruna

Bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání zřejmě úrokové sazby nezmění, shodují se analytici. Pro snížení sazeb sice hovoří zhoršující se ekonomický vývoj a klesající inflace, problémem je ovšem velká rozkolísanost kurzu koruny. Pokud se koruna uklidní, nebude nic bránit snížení úrokových sazeb ve druhém čtvrtletí, upozorňují ekonomové.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Cantrální banka čeká na zklidnění koruny.

Článek

"Podle našeho názoru je slabší koruna a její dopad na inflaci a na ekonomiku hlavním faktorem proti dalšímu snižování úrokových sazeb. Snižovaní sazeb by šlo i proti předchozím slovním intervencím guvernéra (Zdeňka) Tůmy, které zastavily prudké oslabování koruny," uvedl hlavní ekonom Atlantik FT Petr Sklenář.

Snižování sazeb brání nestabilní kurz koruny

I podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška dalšímu snižování sazeb brání nestabilní kurz koruny. Tento názor podle něj podporují i prohlášení několika členů bankovní rady z posledních dní.

Například členka bankovní rady Eva Zamrazilová nedávno uvedla, že nyní lze hovořit o změně sazeb v podstatě v jakémkoli směru. Krátkodobé posilování kurzu koruny však podle ní rozhodně není argumentem pro zvyšování sazeb. Na druhou stranu si nemyslí, že by mělo smysl nějak výrazně jít se sazbami dolů.

"Dlouhodobě si nicméně myslím, že proces snižování sazeb ještě nemusí být u konce. Pokud dojde ke stabilizace kurzu koruny vůči euru na silnější úrovni, mohla by ČNB rozhodnout ještě o jednom čtvrtprocentním snížení repo sazby v květnu či červnu," odhadl Sobíšek.

Pro další uvolnění měnové politiky podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka hovoří očekávaný pokles inflace k nule v polovině roku a zhoršení prognózy HDP. I podle něj ovšem od snižování úrokových sazeb centrální banku odradí příliš velké pohyby kurzu koruny. "Problémem aktuálně není úroveň kurzu koruny, ale velmi rychlé a rozsáhlé pohyby kurzu na obě strany," upozornil.

Čeká se na zklidnění

Centrální banka proto podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory bude vyčkávat na zklidnění. "Jakmile se koruna usadí, bude mít ČNB více prostoru ke snížení úrokových sazeb. Očekáváme proto, že v březnu své sazby nezmění. Dáváme však velkou pravděpodobnost tomu, že v květnu jí kurz koruny již umožní snížit repo sazbu o čtvrt procentního bodu," dodal.

"Předpokládám, že tentokrát ke změně sazeb centrální banka nesáhne. Možná příště, po nové nadílce negativních zpráv z ekonomiky a po dalším snížení sazeb Evropskou centrální bankou. Každopádně jsme dnu sazeb už hodně blízko," doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Na měnověpolitickém zasedání bankovní rady ve čtvrtek 26. března je jistá účast šesti členů bankovní rady. Přítomnost vrchního ředitele Pavla Řežábka podle mluvčí ČNB Pavlíny Bolfové kvůli jeho návratu ze zahraniční služební cesty nejistá.

Reklama

Související články

Koruna se zmátořila a smazala letošní ztráty

Česká koruna v pátek ráno výrazně posílila vůči euru a dolaru a dostala se tak k hodnotám, které měla na počátku tohoto roku. K euru zpevnila na 26,43 Kč/EUR...

Výběr článků

Načítám