Hlavní obsah

Zlom v kauze Turów. Čechům dala za pravdu Evropská komise

Právo, Michael Polák

Evropská komise (EK) uznala velkou část argumentů, s jejichž pomocí česká strana bojovala proti rozšiřování a pokračování těžby v polském příhraničním dole Turów. Ten totiž prý ohrožuje obyvatele z oblasti okolo Hrádku nad Nisou ztrátou pitné vody i hlukem a prašností z dolu.

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

„Intenzivní těžba jen kilometr od českých hranic prokazatelně velmi negativně ovlivňuje život minimálně 30 tisíc českých občanů, kterým chybí pitná voda a je ohroženo jejich zdraví. Polská strana ale při rozhodnutí o prodloužení těžby vůbec nevzala české stanovisko v potaz a Česku tak ani nezbývá jiné řešení než mezinárodní žaloba. Jsem proto rád, že Evropská komise potvrdila hlavní body české stížnosti a vláda má zelenou v podání žaloby,“ řekl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Podle Evropské komise porušilo Polsko při letošním jednostranném prodloužení těžby konkrétně směrnici o posuzování vlivů na životní prostředí, směrnici o přístupu k informacím a Smlouvu o Evropské unii.

Podle Petry Urbanové, právničky organizace Frank Bold Advokáti, jde o velký milník v celé kauze i významný posun dopředu.

Česko považuje polskou reakci ohledně Turówa za nedostatečnou

Domácí

„Je to precedens, ojedinělý případ, kdy členský stát EU převzal do svých rukou iniciativu na ochranu svých občanů před porušováním právních předpisů EU v oblasti životního prostředí jiným členským státem,“ upozornila právnička.

Česko se nyní podle Komise může obrátit na Soudní dvůr Evropské unie, aby ochránilo práva obyvatel ze severních Čech. Že k tomu co nejdříve dojde, věří i Milan Starec, obyvatel Uhelné, která je asi nejvíce ohroženou obcí na českém území.

„Se žalobou by mohlo být vydáno předběžné opatření v podobě zastavení těžby. Jiné řešení současné akutní situace není. Spodní voda nám i přes srážkově bohatší rok stále ubývá a rypadla v polském dole se blíží rychle, dělí nás od nich už pouze několik set metrů,“ uvedl Starec.

Ovšem česká stížnost týkající se konkrétně vlivu na zásoby pitné vody je vzhledem k předloženým důkazům podle EK neopodstatněná.

Reklama

Související články

Česko si stěžuje na Turów u Evropské komise

Ministerstva životního prostředí a zahraničí ve středu odeslala podnět k Evropské komisi (EK) kvůli rozšiřování polského hnědouhelného dolu Turów. O podání...

Česko a Polsko budou dále jednat o Turówu

Česko a Polsko mají zájem dál přímo jednat o řešení situace kolem polského dolu Turów, přestože Česko podalo v úterý podnět k Evropské komisi kvůli polskému...

Výběr článků

Načítám