Hlavní obsah

Zloději by mohli zdražit med

Přes značné jarní výkyvy teplot, sucho a bouřky jsou včelaři přesvědčeni, že letošní rok by mohl být na medovou úrodu bohatší než ten loňský, dokonce by mohlo být na trhu i více jarního květového medu.

Článek

„Náš odhad je, že to bude určitě lepší než loni. První medy už se vytáčí, objevují se i jedno druhové medy z ovocných stromů, což dříve nebývalo,“ pochvaluje si sekretář Cechu profesionálních včelařů Petr Táborský

Ceny, které se dnes pohybují kolem 100 Kč za kilogram květového a až 130 Kč za tmavý med, by tak kvůli počasí nemusely jít nahoru, zvýšit je mohou spíše ztráty, které způsobují včelařům organizované krádeže včelích královen i celých úlů.

Ty se v poslední době rozmohly hlavně v příhraničí s Polskem, ale policie se s nimi zabývá i na Třeboňsku nebo Tachovsku. Spekuluje se o tom, že za hranicemi česká včelstva, patřící k nejzdravějším v Evropě, také končí.

Zatím nikoho nechytili, takže se jen mluví o tom, že by zloději mohli být z Polska. Ve Stéblové na Pardubicku jeden náš včelař přišel o polovinu včelstev z maringotky, pak byl zloděj zřejmě vyrušen.
šéf pardubických včelařů Evžen Báchor

„Zatím nikoho nechytili, takže se jen mluví o tom, že by zloději mohli být z Polska. Ve Stéblové na Pardubicku jeden náš včelař přišel o polovinu včelstev z maringotky, pak byl zloděj zřejmě vyrušen. Hůř dopadl včelař z Volče. Během noci přišel o sedm včelstev i s úly, které si několik dní před tím koupil. Zloději nebyli žádní amatéři a šli na jisto,“ posteskl si šéf pardubických včelařů Evžen Báchor.

„Myslím si, že to dělají hlavně včelaři. Nechtějí za včely platit, protože je to drahé, a tak je ukradnou. Berou se úly nebo taky jen matky. Jak vám to jednou vezmou, tak už nepoznáte, co bylo vaše,“ řekla Právu Věra Pravdová z Holasovic na Opavsku, která se spolu s manželem stará o 200 včelstev na Opavsku a Bruntálsku.

„Jde o ošklivé případy. V žádném případě ale neovlivní stavy včelstev ani cenu medu,“ je přesvědčen Peroutka.

Podle včelařů se zdá, že včely celkem dobře přestály pohromu, kterou jim způsobily prudké změny teplot počátkem května.

„Nemůžeme si naříkat, jsme mile překvapeni, včely jsou v kondici a plné síle,“ uvedl včelař Miroslav Škola z Chodové Plané na Tachovsku.

„Včelařsky je to letos příznivé. Zdá se, že proti loňsku bude květového medu více, loni nebyl téměř žádný,“ řekl Právu místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka.

V prognózách s celkovou snůškou jsou ale včelaři opatrní. „Úroda lesního medu je otázkou následujících šesti týdnů, rozhodující bude pro včelaře červen. Celkovou úrodu si proto netroufáme zatím odhadovat,“ uvedl Peroutka.

Ne všude je totiž včelařům veselo. Kvůli letošní zimě hlásí 20procentní úbytek včelstev včelaři na Zlínsku.

„Velmi razantní oteplení přišlo brzy a včely začaly ve velkém plodovat. Následně ale teploty během dvou dnů skočily z plus 13 na minus 15 stupňů, což znamenalo malou pohromu,“ řekl zlínský včelař Jiří Kalenda.

Obdobně vidí situaci předseda včelařské organizace z Kladrub u Stříbra František Černoch. „Ztráty jsou vyšší než loni, až dvacet procent,“ uvedl. Také on viní atypické počasí. „Z východu Čech mám signály, že pomrzly řepky. To já za šedesát let své éry nepamatuji,“ zkonstatoval Černoch, podle kterého se do ceny medu mohou promítnout i zastavené dotace.

Vesměs se však včelaři shodují v tom, že zatím nejslabší hrozbou pro včely jsou nemoci, které se drží v únosných mezích a jsou pod kontrolou. I zimní úhyny včelstev byly na rozdíl od některých evropských zemí v Česku minimální. Vlna včelího moru, která zasáhla Domažlicko a Klatovsko je zatím podle veterinářů na únosné míře. Jaké to vlastně s medem letos bude, budou včelaři lépe vědět už koncem května, tedy po první snůšce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám