Hlavní obsah

Zlevnění ropy ušetřilo českým domácnostem skoro tři tisíce

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benzín je v současnosti o deset korun levnější než před dvěma lety. České domácnosti tak vloni v průměru jen na pohonných hmotách ušetřily kolem dvou tisíc korun. Díky levné ropě ale klesly ceny i dalšího zboží, průměrná úspora proto šplhá ke třem tisícům za rok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na začátku roku 2014 se průměrné ceny benzínu a nafty pohybovaly mezi 36 a 37 korunami za litr. O dva roky později jsou o deset korun nižší. Podle dat společnosti CCS řidiči tento týden tankují Natural 95 v průměru za 27,70 a naftu za 26,12 koruny za litr.

Oproti loňskému lednu jsou nyní pohonné hmoty levnější asi o čtyři koruny.

Plná šedesátilitrová nádrž benzínu před dvěma lety stála 2220 korun, zatímco teď vyjde na 1620. Na benzínce tak řidič zaplatí o šest set korun méně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen benzínu a nafty v letech 2014 a 2015

Neznamená to ale, že by všechny tyto peníze ušetřil nebo utratil jinde. Mnoho řidičů využilo levnějších pohonných hmot a víc jezdí.

„V tržbách je vidět, že díky zlevnění benzínu jej domácnosti kupují víc,“ řekl Novinkám hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Úsporu domácností jen v cenách pohonných hmot odhaduje na zhruba 11 miliard korun (2400 korun na domácnost). Asi třikrát víc ušetřily firmy.

Levná ropa brzdí inflaci

Ekonom zdůraznil, že nepřímo ceny ropy zpomalily nebo zastavily růst dalších cen.

"Pokud odhadneme, že nižší ceny ropy snížily loňskou inflaci o jeden procentní bod, ušetřila tím průměrná domácnost ve svých peněžních výdajích 2800 korun a domácnosti jako celek asi 13 miliard korun," uvedl Sobíšek.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek odhaduje, že pokles cen ropy snižuje meziroční inflaci o 0,7 procentního bodu. Připomíná, že levná ropa přispívá například ke zlevňování plynu a chemických výrobků.

Jen na pohonných hmotách podle něj domácnosti ušetřily asi dva tisíce korun za rok.

„V roce 2015  domácnosti ušetřily díky poklesu cen pohonných hmot 8 až 9 miliard korun, vycházíme-li ze statistiky rodinných účtů a průměrných cen pohonných hmot v roce 2014 a 2015,“ řekl Novinkám Marek.

Anketa

Projevilo se zlevnění pohonných hmot na vaší finanční situaci?
Ano
30,5 %
Ne
69,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1111 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropa začala zdražovat kvůli mrazu

Světové ceny ropy v pátek dopoledne navázaly na čtvrteční růst, zvýšily se až o pět procent a vystoupily nad hranici 30 dolarů za barel. K růstu jim pomohlo...

Výběr článků

Načítám