Hlavní obsah

Zisk Microsoftu kvůli nákladům převzetí Nokie klesl

– Seattle

Zisk americké softwarové společnosti Microsoft v posledním čtvrtletí klesl, zčásti kvůli nákladům dubnového převzetí mobilní divize finské společnosti Nokia. Tržby se ale výrazně zvýšily a překonaly odhady, sdělila v úterý společnost, která je největším světovým výrobcem počítačového softwaru.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Návštěvnické centrum Microsoftu v Redmondu.

Článek

Čistý zisk Microsoftu klesl na 4,61 miliardy dolarů (94 miliard Kč) z úrovně 4,96 miliardy USD před rokem. Zisk na akcii klesl o čtyři centy na 55 centů a skončil pět centů pod odhady analytiků oslovených agenturou Reuters.

Tržby společnosti posílily proti stejnému loňskému čtvrtletí o 17 procent na 23,38 miliardy USD, což bylo mírně nad odhady. Na tržby měl nadále příznivý vliv silný prodej herních konzolí Xbox One a ukončení podpory operačního systému Windows XP, které vedlo k růstu zájmu o novější verze Windows.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Operační systém Windows od Microsoftu využívá většina osobních počítačů světa. V posledních letech ale firma zaostává za konkurenty, jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a smartphony. Microsoft se proto na podzim dohodl, že koupí od firmy Nokia její divizi mobilních telefonů za 5,44 miliardy eur (téměř 150 miliard Kč).

Minulý týden Microsoft oznámil, že během nadcházejícího roku zruší až 18 000 pracovních míst, tedy 14 procent celkového počtu.

Po převzetí Nokie se počet zaměstnanců Microsoftu zvýšil z 99 000 na 127 000. Plán nového šéfa firmy Satyi Nadelly je nejráznějším takovým krokem Microsoftu za pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám