Hlavní obsah

Zisk Křetínského EPH loni stagnoval

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA) Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského loni stagnoval na 2,1 miliardy eur (53,8 miliardy korun). Konsolidované tržby klesly o 1,2 procenta na 8,5 miliardy eur (217,6 miliardy korun). Holding to oznámil v pondělní tiskové zprávě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

Podle EPH výsledky ovlivnil prodej Pražské teplárenské a podílu v maďarských teplárnách Budapesti Erömü, v opačném případě by zisk EBITDA meziročně vzrostl.

Společnosti, které jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají kolem 25 tisíc lidí. Holding, který byl založen v roce 2009, zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Křetínský je podle loňského žebříčku časopisu Forbes jedním z nejbohatších Čechů s majetkem v hodnotě 78 miliard korun.

Křetínský pozastavil stavbu luxusního hotelu v Praze na Letné

Ekonomika

Do akcionářské struktury EPH se loni v prosinci vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J Patrik Tkáč. Aktuálně vlastní 44 procent minus jednu akcii holdingu.

Majoritní podíl nadále patří Křetínskému a skupině manažerů, kteří v EPH drží 56 procent a jednu akcii. Křetínskému, který vykonává manažerskou kontrolu nad holdingem, nepřímo patří 50 procent akcií firmy a jedna akcie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám