Hlavní obsah

Zisk Komerční banky loni přesáhl 14 miliard, francouzské matce se nedařilo

Praha

Komerční bance loni stoupl čistý zisk v porovnání s rokem 2011 o 46,4 procenta na 14,2 miliardy korun. Objem úvěrů poskytnutých klientům Skupiny KB v roce 2012 vzrostl o 4,1 procenta na 469,1 miliardy korun. Ztrátu naopak ohlásil její vlastník Société Générale.

Foto: archiv, Novinky

Komerční banka

Článek

Představenstvo banky navrhne dozorčí radě a valné hromadě vyplatit dividendy za 8,687 miliardy korun, což je 230 korun na jednu akcii a představuje výplatní poměr 62,7 procenta z čistého zisku náležejícího akcionářům banky.

Celkové provozní výnosy loni meziročně klesly o 0,2 procenta na 32,7 miliardy korun. Výnosy z finančních operací vzrostly, naopak výnosy z poplatků i nadále klesaly. Klesaly i čisté úrokové výnosy v důsledku nízkých tržních úrokových sazeb.

Druhá největší francouzská banka Société Générale, která vlastní Komerční banku, se ve čtvrtém čtvrtletí propadl do ztráty 476 miliónů eur (asi 12 miliard korun).

Banka se potýká s problémy v eurozóně a uvedla, že bude v příštích třech letech pokračovat ve snižování nákladů. O rok dříve banka vytvořila zisk 100 miliónů eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám