Hlavní obsah

Zimbabwe nemá málem ani vindru, i průměrný Čech je na tom lépe

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Zimbabwe je země s bohatými diamantovými nalezišti, přesto zeje státní kasa prázdnotou. Z přiznání tamního ministra financí plyne, že Čech s průměrnými příjmy je na tom lépe než zmíněný africký stát se zhruba 13 milióny lidí. Šéf státní pokladny prohlásil, že disponuje pouhými 217 americkými dolary, čili v přepočtu zhruba 4 100 korunami.

Foto: Profimedia.cz

Zimbabwský ministr financí Tendai Biti

Článek

„Když jsme minulý týden zaplatili státním úředníkům, zbylo ve vládní pokladně 217 dolarů. Vládní finance jsou teď ve stavu paralýzy,“ přiznal v úterý novinářům ministr financí Tendai Biti.

O zimbabwské ekonomice se přitom v poslední době hovořilo s mírným optimismem, zněly výroky o odražení se ode dna a pomalém oživení. Podle předpovědí má zimbabwská ekonomika letos růst o pět procent poté, co země v důsledku hyperinflace umožnila peněžní směnu také v jihoafrických randech a amerických dolarech.

OSN ovšem varovala, že 1,7 miliónu lidí v Zimbabwe čelí hladu a na potravinovou pomoc pro ně bude letos potřeba 131 miliónů dolarů (zhruba 2,5 miliardy korun). Jak navíc upozornil britský deník The Guardian, nemá Zimbabwe peníze na březnové referendum o nové ústavě, která zahrnuje omezení pravomocí prezidenta. Volební komise proto žádá o pomoc ze zahraničí. K organizaci referenda je třeba 104 miliónů dolarů (téměř dvě miliardy korun).

Z diamantů stát nic nemá

“Prohlášení ministra Bitiho ukazuje, že ekonomika se nachází na jednotce intenzivní péče. Je to přitom malá a tradiční ekonomika, takže ministr Biti nemá moc prostoru, kde hledat další prostředky. Měli bychom se ptát, kde končí některé výnosy,” komentovala ředitelka sdružení organizací Crisis in Zimbabwe McDonald Lewanika.

Narážela na zisky z prodeje diamantů, jichž podle přiznání úřadů jen loni Zimbabwe prodalo za 685 miliónů dolarů (bezmála 13 miliard korun). Strana Hnutí za demokratickou změnu (MDC), k níž patří i ministr Biti, tvrdí, že většina peněz jde do kapes 88letého prezidenta Roberta Mugabeho a kumpánů z jeho strany Zanu-PF. „Peníze z diamantů do státní pokladny nejdou,“ potvrdil mluvčí MDC Douglas Mwonzora.

Anketa

Máte na účtu víc peněz než zimbabwský stát?
Ano
58,5 %
Ne
41,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10063 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám