Hlavní obsah

Zima včelám nepřeje, medu bude málo

Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SMRŽICE

Příliv mrazivého vzduchu přidal vrásky v obličeji starostlivým včelařům. Podle toho, jak se včelky nyní po prvních teplých dnech choulí v úlech s tenčícími se zásobami, včelaři odhadují až třicetiprocentní úhyn včelstev a nižší produkci medu.

Foto: Jaroslav Vančat

Benátská noc 2009

Článek

"Po zimně se letos vyletěly včely vyprášit, to je vyprázdnit kalový váček, až 22. února, když v loňském roce létaly už 29. ledna. Samozřejmě je to po republice odlišné podle nadmořské výšky a hlavně teploty. Když je kolem 10 až 11 stupňů a prohřeje se česno, už míří ven," podělil se o zkušenosti včelař Josef Šmehlík, který se stará o osmdesát včelstev v podniku SEMO Smržice na Prostějovsku.

Po prvních průletech začaly podle Šmehlíka včely plodovat. "Včela je spořivá, množství larev se řídí podle zásob. Takže plodování nebylo slavné, pylu není a nebylo ani na podzim. Teď s příchodem jara měly včely málo letových dnů a i když jívy a jehnědy kvetly, teplota včelky nepustila ven. Do toho přišly mrazy, a když se jehnědy předtím vyprášily ve větru, moc jim toho nezbylo. To málo co nanosily, se teď spotřebuje na krmení larev. Dlouhověké včely umírají a včelstvo musí zajistit následovnice."

V důsledku dlouhé zimy však podle včelaře úly přezimovaly špatně a kvůli návratu chladna se opět schovaly. V oslabených úlech tak hrozí i bacil průjmové choroby noséma. "Příroda už ale nastartovala květ vrb, ale pro pyl teď včela nemůže. Jenže vrby pokvetou dál a až teplo pustí včelky za potravou, pyl v květech už bude pryč. Budou muset počkat na první květy planých třešní. Na Pálavě už začínají kvést, ale včely jsou bez šance, protože je jim zima." Včelař Josef Šmehlík proto míní, že včely nebudou mít podmínky k výchově nové generace a nebude dost medu.

K názoru včelaře o produkci medu přidal stanovisko i odborník z Výzkumné stanice včelařské v Přerově Pavel Krieg: "O zásoby, pokud včelaři přikrmovali na podzim, by tak zásadní nouze být neměla. S nynější pauzou se snad včely nějak vyrovnají, i když vůbec není dobrá. Horší je, že zemědělci museli zaorat obrovské množství ploch ozimých řepek, nové osivo v republice chybí, takže kvetoucí řepky, která je pro včely první hlavní snůškou, bude zoufale málo. Navíc lze připočítat snížené stavy včelstev, takže to bude znamenat veliký výpadek stovek tun medu.

 "Budeme muset holkám nějak pomoci, aby měl včelař silné včelstvo, nezbude než přikrmovat," domnívá se Josef Šmehlík, který kvůli současným mrazům ani úly neotevírá a jen poslechem kontroluje dění uvnitř. Doufá, že příroda s nástupem teplejšího počasí své dluhy včelkám vyrovná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám