Hlavní obsah

Ženy vydělávají v průměru o pětinu méně než muži na stejných pozicích

Ženy v ČR nemají problém se sháněním práce, i nadále jsou ale placeny výrazně hůře než jejich mužští kolegové na stejných pozicích. Meziročně se tento rozdíl ještě prohloubil, ženy tak vydělávají v průměru o pětinu méně. Proti západním zemím Česko i nadále zaostává v počtu žen zastoupených ve vedení firem, vyplývá z aktuální studie společnosti PwC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V žebříčku porovnávajícím rovné postavení žen a mužů na trhu práce v zemích OECD se ČR dále propadá, zaujímá 21. místo z 33 zkoumaných zemí.

„Práce českých žen je nadále podhodnocená, vydělávají v průměru o pětinu méně než muži na stejných pozicích," uvedla expertka PwC na řízení lidských zdrojů a rovnost odměňování Andrea Linhartová Palánová. Právě velké rozdíly v odměňování podle ní český trh srážejí nejvíce.

„Za posledních 20 let se tak tento rozdíl téměř nezměnil, v roce 2000 byl rozdíl v platech 22 procent. ČR patří v tomto směru mezi nejhorší země v rámci OECD," řekla Linhartová Palánová. Horší je situace podle PwC jen v Japonsku, Estonsku a Koreji.

Nejlépe je na tom ze sledovaných zemí Lucembursko, kde je rozdíl jedno procento. Do pětiprocentního rozdílu se vešly ještě Řecko, Nový Zéland, Belgie a Itálie. Průměr zemí OECD činí 14 procent.

Alice Machová: Ženy by se neměly bát vyjádřit svůj názor a říct si, co chtějí dělat

Styl

I v zastoupení žen v představenstvech společností Česko zaostává. Ženy podle studie tvořily v roce 2020 jen 10,4 procenta, což je pokles z předchozích 13,3 procenta. Hůře na tom v posledním posuzovaném roce byly jen Mexiko, Jižní Korea, Chile a Maďarsko.

Naopak nezaměstnanost nepředstavuje pro český trh žádný zásadní problém. V tomto směru mají české ženy naopak jednu z nejlepších pozic na světě, lepší je jen Japonsko, tvrdí PwC. „Český trh se potýká spíše s opačným problémem, tedy nedostatkem lidí," upozornila Linhartová Palánová.

V důsledku pandemie se i zastavilo postupné přibližování pracovních podmínek mužů a žen. „V tomto směru se vracíme minimálně o dva roky zpátky, rozdíly v rovných příležitostech se opět mírně prohloubily,“ vysvětlila Linhartová Palánová.

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,5 procenta

Ekonomika

Hlavním důvodem byl vysoký nárůst nezaměstnanosti žen v některých zemích světa, během pandemie podle ní ztratilo zaměstnání přes pět milionů žen. Jedním z důvodů ztráty zaměstnání byla potřeba větší péče o děti, například kvůli uzavřeným školám, uvedla.

Nejlépe se mají ženy na Novém Zélandu

Žebříček PwC porovnává postavení žen v práci podle několika faktorů, mezi které patří dostupnost práce, výše odměny či počet žen ve vedoucích pozicích. Nejlepší podmínky podle tohoto žebříčku mají ženy na Novém Zélandu a v Lucembursku.

Neplatí přitom, že země střední a východní Evropy musejí nutně zaostávat. Například Slovinsko je na třetím místě, Polsko je těsně pod první desítkou. Naopak ještě více zaostávají Maďarsko i Slovensko, ale za ČR jsou i země jako Rakousko, Spojené státy či Francie. Na úplném chvostu v rámci zemí OECD jsou Chile, Mexiko a Jižní Korea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám