Hlavní obsah

Zentiva se vrátila k 640 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český akciový trh ve čtvrtek dlouho jen stagnoval, nakonec se však rozhodl pro mírný sestup. Nejvíce oslabil Český Telecom (o 0,98 procenta na 324,10 Kč) a Unipetrol (o 0,68 procenta na 90,97 Kč), naopak se dařilo Zentivě.

Foto: Petra Veselá

Gorazd B. Stokin, šéf FNUSA-ICRC

Článek

Investoři do petrochemického holdingu uvidí peníze z očekávaného odkupu zřejmě až na jaře příštího roku, zpoždění zavinily administrativní průtahy při jednání PKN s Bruselem. ČEZ klesl o 0,11 procenta na 283,50 Kč. "Akcií ČEZ se dotkly zprávy o vývoji v akvizicích na Slovensku a v Rumunsku," uvedl Ladislav Soukup z makléřské firmy Sati.

Zentiva posílila o 0,95 procenta na 640 Kč. Firmě pomohlo další doporučení, tentokrát od UniCredit Banca Mobiliare, se zvýšenou cílovou cenou akcií na 680 Kč. Index PX 50 klesl o 0,29 procenta na 933 bodů.

Evropské akcie ve čtvrtek oslabovaly, investoři se vyrovnávali s výsledky amerických prezidentských voleb a pracovali na prognózách dalšího vývoje. Ekonomika USA se v poslední době zlepšila, stále však nevykazuje růst, který by od ní mnozí rádi viděli. Předpokládá se, že americký HDP za třetí čtvrtletí stoupne o 3,7 procenta, v následujících obdobích však růst může zpomalit.

Experti tvrdí, že jedním z důvodů je značné zdražení ropy. Za dobu Bushova úřadu se cena ropy WTI zvýšila z 26 na více než 50 dolarů za barel a zatížila tak výrobce, přepravce i spotřebitele dalšími náklady. Tato "ropná daň" do značné míry eliminovala vliv snížení daní, které Bush prosadil. Nízké daně ale prohloubily rekordní vládní deficit, který dosáhl zhruba 3,6 procenta HDP a zřejmě se ještě zvýší.

USA bude muset omezit dovoz

Příští čtyři roky se Bush bude muset také poprat s odlivem pracovních míst ze země. Zdá se, že nově vytvářená pracovní místa nenahradí zrušená do té míry, aby se to neprojevilo na spotřebě obyvatelstva, která je klíčovým faktorem pro ekonomiku země. Důležité bude, zda se vláda odhodlá k omezení importu ze zemí s nízkými výrobními náklady, především z Číny.

Tlak na Čínu, aby nechala posílit svoji měnu a snížila export, však může vést k omezení nákupu amerických státních dluhopisů ze strany asijských centrálních bank. Nebudou-li je Čína a Japonsko nakupovat, bude nutno financovat deficit země rychlým zvýšením úrokové míry. Příliš drahé peníze by však mohly vést k zastavení ekonomického růstu v USA a k nové recesi. Podle Davida Rosenberga z firmy Morgan Stanley prezident Bush při řešení ekonomických problémů příliš velký manévrovací prostor nemá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám