Hlavní obsah

Zentiva se nad 600 Kč neudržela

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Páteční obchodování na pražské burze bylo ve znamení vybírání zisků z nedávných rekordních úrovní cen akcií. Po ranním posílení nad úrovní 600 Kč nováček trhu Zentiva neudržel nápor prodejců a oslabil o 1,81 procenta na 587 Kč.

Foto: Lucie Kolková
Článek

Dolů se vydaly také další emise, především ČEZ, který ztratil 1,45 procenta a uzavřel na 265,30 Kč. Rychlý sestup zmenšil také majetek akcionářů Philip Morris. Tyto akcie oslabily o 1,20 procenta na 14 370 Kč.

Index PX 50 klesl o 0,64 procenta na 883,8 bodu.

Pražská burza rozhodla, že sníží u emise ČEZ na polovinu objem tzv. lotu, což je balík akcií, se kterými obchodují velcí investoři v systému SPAD. Změnu si vyžádali obchodníci s investory. Jeden lot ČEZ bude od pondělí tvořit 10 000 akcií místo současných 20 000, uvedla burza.

Hodnota jednoho lotu ČEZ v současnosti vysoko převyšuje pět miliónů korun v porovnání např. s třemi milióny korun u Komerční banky či 1,7 miliónu u Českého Telecomu a Unipetrolu. "Někteří menší investoři mají problém na tento objem dosáhnout," uvedl zástupce generálního ředitele burzy Vladimír Ezr. Po úpravě se ČEZ vrátí na úroveň ostatních akcií a bude dostupnější pro větší počet účastníků kapitálového trhu.

Závěr týdne nepřinesl výraznější zlepšení na velkých evropských burzách. I když si světové akciové trhy již do značné míry zvykly na vysoké ceny ropy, obavy o jejich dopad na jednotlivé obory a spotřebu obyvatel neustávají. Pátek navíc přinesl nepříznivé zprávy pro velké pojišťovny a výrobce stavebních hmot.

Newyorský státní zástupce Eliot Spitzer zahájil vyšetřování proti některým praktikám velkých peněžních ústavů na pojišťovacím trhu v USA, které se označují jako podmíněné platby.

Nejvíce bude zřejmě postižen gigant oboru Marsh & McLennan, největší světový broker na trhu úrazového pojištění a pojištění majetku. Jednou z vyšetřovaných firem je ale také Munich American Risk Partners. Ta je součástí zajišťovny Munich Re, jejíž akcie v pátek oslabily o 4,4 procenta. Ostatní velké evropské pojišťovny ztratily až dvě procenta hodnoty svých akcií.

Analytici investiční banky Merrill Lynch snížil rating velkých evropských výrobců cementu, jejich akcie klesly o jedno až dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám