Hlavní obsah

Zentiva padala po výběru zisků

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vývoj na českém akciovém trhu se v úterý otočil, Zentiva oslabovala pod výběrem zisků a Erste Bank posilovala. V celkové bilanci převládl nový sestup po ztrátách akcií ČEZ, index PX klesl o 0,56 procenta na 1527,1 bodu.

Článek

Pondělní vzestup akcií Zentivy některé investory a analytiky poněkud vylekal. Objevila se nová nákupní doporučení, například od obchodníka s cennými papíry Wood & Co. To doporučuje titul "držet" místo "kupovat", cílová cena zůstala na 1500 korunách.

"Titul oslabil, i když žádná negativní zpráva nepřišla," uvedl Eduard Tesař z makléřské firmy Cyrrus. Podle něj pozitivní efekty spojené s novým silným akcionářem Zentivy mohou přijít spíše v budoucnu a proto doporučeje využít situace k budování dlouhodobých pozic. Zentiva v úterý propadla o 3,11 procenta na 1277 Kč.

ČEZ oslabil o 1,40 procenta na 831 Kč, Philip Morris o 1,52 procenta na 16 403 Kč. Akcie Orco zpevnily o 0,86 procenta na 2472 Kč, Erste Bank o 0,60 procenta na 1344 Kč. "Pokud přijde dobrá zpráva, mohou být akcie ČEZ terčem spekulací a možná i tzv bezpečným přístavem," předpokládá Tesař.

Velké evropské burzy v úterý stagnovaly a později klesaly v nervozitě před jednáním měnového výboru americké centrální banky. Očekávali, že výbor zvýší úroky o 0,25 procentního bodu na 4,75 procenta. Sestup kurzů akcií se týkal například telekomunikačních firem. Britský operátor Vodafone, který podniká také v ČR, oslabil o 1,6 procenta po informaci, že Evropská komise hodlá regulovat dosavadní vysoké poplatky za roaming.

Index podnikatelské nálady v Německu, který zpracovává mnichovský ekonomický institut Ifo, se v březnu neočekávaně dostal na 15leté maximum. To dále přispělo k názorům, že podobně jako v USA také Evropská centrální banka dále zvýší úrokové sazby, a to zřejmě již v květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám