Hlavní obsah

Zemřel zakladatel IKEA Ingvar Kamprad

Aktualizováno

Ve věku 91 let zemřel Ingvar Kamprad, zakladatel ikonického řetězce IKEA. Oznámila to v neděli firma, která je největším maloobchodním prodejcem nábytku na světě.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel nábytkářského řetězce Ingvar Kamprad

Článek

Kamprad podle prohlášení společnosti zemřel ve spánku ve svém domě v kraji Småland na jihu Švédska.

IKEA má nyní více než 350 obchodních domů ve třicítce zemí.

Kamprad patřil mezi nejbohatší Evropany, jeho majetek se odhaduje na desítky miliard eur, respektive stovky miliard korun.

Obchodníkem od dětství

Byl vzorem úspěšného podnikatele. Obchodu se začal věnovat už jako dítě, nakupoval ve velkém zápalky, tužky, nebo ryby, které pak prodával. V 17 letech s penězi, které dostal od otce za dokončená studie, založil obchod s nábytkem IKEA, kde bylo možné objednat nábytek poštou. Ačkoli trpěl dyslexií, nebránilo mu to vymýšlet užitečné inovace ve prospěch zákazníků a firmy. Je považován za průkopníka konceptu „nábytku v krabici“.

Firmu IKEA založil Kamprad v roce 1943. Její název odvodil z počátečních písmen svého jména, názvu farmy, kde se narodil (Elmtaryd) a vesnice, v níž vyrostl (Agunnaryd).

Kamprad, jehož prarodiče pocházejí ze Sudet z oblasti poblíž Mostu, navštívil bývalé Československo poprvé už v 50. letech. Svůj první obchod v České republice firma otevřela v roce 1991. Loni tržby společnosti na českém trhu stouply na téměř deset miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám