Hlavní obsah

Zemětřesení na burzách. Spor Saúdů s Rusy poslal dolů asijské i evropské akcie

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akciové trhy v pondělí ovládly obavy z cenové války mezi Saúdskou Arábií a Ruskem v důsledku krachu jednání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich partnerů. Propad nejprve zaznamenaly asijské burzy, po deváté hodině ráno se strach přelil i do Evropy. Londýnská burza má nakročeno k nejhoršímu dni od finanční krize, tokijská zaznamenala největší propad od hlasování o brexitu.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Obchodování na tokijské burze v období šíření nákazy wuchanským koronavirem. Ilustrační snímek

Článek

Britský akciový index FTSE 100 zahájil pondělní obchodování propadem o 8,3 procenta. Podle serveru listu Financial Times má tak londýnská burza nakročeno k nejhoršímu dni od světové finanční krize z let 2008 až 2009.

Index frankfurtské burzy DAX před desátou hodinou ranní padal o 6,8 procenta.

Pesimismus i v Praze

Pesimistická nálada zachvátila i pražskou burzu. Souhrnný index PX před desátou hodinou odepisoval 4,6 procenta. Zároveň klesala hodnota všech akcií obchodovaných na hlavním trhu pražské burzy.

Blázinec na pražské burze. Akcie ČEZu během pár minut prudce vyskočily a hned zase spadly

Ekonomika

Největší propad zaznamenávají cenné papíry bank a energetického giganta ČEZ, jehož akcie odepisovaly přes 6 procent na 428 korun za kus.

Akcie Erste Bank se v Praze dopoledne prodávaly za 623 korun za kus, což představuje propad o 7,15 procenta. Komerční banka odepisovala 5,4 procenta na 667 korun za kus. Cena akcií Moneta Money Bank poklesla o 5,38 procenta na 73,90 za kus.

Největší jednodenní propad od britského referenda

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v průběhu pondělního obchodování odepsal 5,07 procenta. Další japonský index Topix se propadl o 5,6 procenta. Jedná se o největší jednodenní propad od britského referenda o brexitu v roce 2016, uvedl server listu Financial Times.

Panika na trzích. Cena ropy zažívá volný pád

Ekonomika

Japonská měna naopak posiluje, což je obvykle považováno za projev nejistoty na trzích. Jen vůči dolaru zpevnil o 3,6 procenta na 101,57 za dolar. Hodnota jenu je tak nejvyšší za více než tři roky.

Akciové trhy přitom již v minulých dnech střídavě silně klesaly a stoupaly, podle aktuálních obav z dopadu koronaviru na ekonomiku nebo nadějí na razantní reakce vlád a centrálních bank.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám