Hlavní obsah

Zemědělský fond: Pokud Agrofert udělal chybu, budeme žádat vrácení peněz

Novinky, bož

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) dosud nemá výsledky lednového auditu k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Pokud se prokáže chyba na straně Agrofertu z Babišova svěřenského fondu, SZIF bude žádat vrácení peněz. Novinkám to sdělila mluvčí fondu Vladimíra Nováková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově

Článek

„Výsledky z lednového auditu ke střetu zájmu jsme zatím neobdrželi, nebudeme tedy předjímat. Obecně platí, že pokud se prokáže chyba na straně žadatele, pak žádáme vrácení peněz od žadatele,” uvedla Nováková na dotaz Novinek.

Již dříve řekla serveru iRozhlas, že v případě potvrzení střetu zájmů by Česká republika musela Bruselu vracet již proplacené dotace.

Po rozhodnutí, že stát nebude Brusel žádat o proplacení dotací pro Agrofert, podepsal SZIF s holdingem smlouvy, podle nichž měli daňoví poplatníci zaplatit 39,8 milionu korun. Tuto informaci iRozhlasu ale označila Nováková za zavádějící.

„U pěti projektů, u kterých EK rozhodla o prodloužení lhůty k proplacení o šest až devět měsíců, se jedná o starší projekty, o které žadatel žádal dávno před datem 2. 8. 2018. Navíc SZIF nemá legislativní oporu, aby mohl přestat proplácet dotace společnostem z holdingu Agrofert, dokud by se střet zájmů nepotvrdil. Je třeba si uvědomit, že o projekty žádají konkrétní firmy, které při splnění všech dotačních podmínek mají na finanční podporu nárok,” prohlásila mluvčí.

S dalšími 161 miliony, o jejichž proplacení Česko rovněž nežádalo, Agrofert od českých daňových poplatníků na neproplacených „evropských” dotacích dostal přes 200 milionů korun.

Koncern Agrofert je od února 2017 zaparkován ve svěřenském fondu premiéra Babiše. I když firmy formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Pokud se výsledky auditu potvrdí, Babiš by byl ve střetu zájmů navzdory této operaci. „Andrej Babiš je osobou, která profituje z hospodaření Agrofertu. Opatření, kdy vložil holding do svěřenského fondu, jsou nedostačující,” popsal závěry informovaný zdroj serveru Neovlivní.

Hospodaření Agrofertu v roce 2017
Konsolidovaný zisk4,8 miliardy Kč
Konsolidované tržby155,1 miliardy Kč
Dotace na provoz1,347 miliardy Kč
Dotace na investice607 milionů

Reklama

Výběr článků

Načítám