Hlavní obsah

Zemědělci zastavili jedné z největších mlékáren dodávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ BYDŽOV

Producenti mléka v pátek zastavili dodávky mlékárně PML Protein.Mléko.Laktóza z Nového Bydžova na Královéhradecku, která vystupuje pod značkou Promil a je předním hráčem na českém mlékárenském trhu. Důvodem je podle farmářů platební neschopnost bydžovského podniku.

Článek

"Promil je s prodlením plateb sedlákům více než 60 dní," řekl ČTK ředitel ZD Nechanice a předseda Mlékařského obchodního družstva Bydžovsko Luděk Pour. Dodavatelé hovoří o konci mlékárny, dluží jim desítky miliónů korun.

Ředitel Promilu Václav Polách se k situaci a jejímu řešení pro ČTK odmítl blíže vyjádřit. "Řešíme to jako únorový puč roku 48 německého kapitálu. Nic víc k tomu neřeknu. Děkuji, na shledanou," řekl Polách a zavěsil telefon.

Podle ředitele zemědělské společnosti ZEM Nový Bydžov, která je jedním z největších dodavatelů Promilu, Miroslava Bárty již byla situace neudržitelná. "Mlékárna nám dluží přes deset miliónů korun. Mléko budeme dodávat mlékárně Müller u německých Drážďan," řekl Bárta.

Odhadl, že Promil zemědělcům dluží celkem od 150 do 180 miliónů korun. ZD Nechanice, bude mléko podle Poura zřejmě dávat do mlékárny v Hlinsku na Chrudimsku.

Dodávku zhruba 50 000 litrů denně Promilu zastavilo i odbytové družstvo Mlecoop. "Promil nám dluží desítky miliónů korun. Mléko budeme dodávat do jiných českých mlékáren," řekl předseda představenstva východočeské divize Mlecoop David Novák s tím, že mlékárna zřejmě není finančně v takovém stavu, aby byla schopná dalšího přežití.

Majitel nabízel vstup do podniku

Majoritní vlastník Promilu Václav Polách podle Nováka při řešení situace nabídl převod svého podílu. "Toto řešení jsme po pečlivé úvaze museli odmítnout. Ukázalo se, že vstup do Promilu by pro nás byla finanční sebevražda," řekl Novák.

Promil vyrábí máslo, různé druhy sušených mlék a mléčných směsí, sladký kasein, mléčný cukr, sušenou syrovátku, sušený koncentrát syrovátkových bílkovin a speciální doplňky výživy. Na trhu jsou známá jeho sušená mléka Laktino, Malcao, Bikava, Kaolar.

Za první čtvrtletí letošního roku dosáhl obrat bydžovské mlékárny podle dřívějších informací v tisku 280 miliónů korun. Celoročně podnik plánoval obrat přes jednu miliardu korun.

Bydžovská mlékárna je hlavní součástí holdingu Promil, do něhož ještě patří Krkonošské sýrárny v Jičíně a Tavírna sýrů Nymburk. Obrat celého holdingu zaměstnávajícího asi 540 lidí by měl podle tisku letos být kolem dvou miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám