Hlavní obsah

Zemědělci se zbaví tisíců kusů dobytka. Není seno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemědělci v ČR budou kvůli nedostatku krmiva snižovat stavy chovaných zvířat, ukázal průzkum Zemědělského svazu ČR (ZSČR). Nedostatek sena i slámy je výsledkem letošního sucha. Vladimír Pícha ze Zemědělského svazu v úterý odhadl, že zemědělci budou muset stáda zmenšit o desítky tisíc kusů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Snižování stavů bude podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy náročné, ale nejde o likvidaci chovů. Obchod se skotem stagnuje. "Prodat dneska zvířata je obrovský problém," řekl Pýcha. Platí to podle něj i v případě jatek. "Jatka už hovězího moc nechtějí, snaha podniků prodat je veliká, nabídka převyšuje poptávku.

Nejhorší situace se senem je ve středních Čechách, zemědělci tam vyprodukovali jen polovinu toho co obvykle. Polovinu obvyklého množství senáže mají k dispozici zemědělci v Pardubickém kraji. Chybět bude i sláma, v průměru na republiku asi 20 procent.

Cena za tunu sena se podle Píchy nyní pohybuje okolo 4000 korun, loni byla jen třetinová. O české seno už mají zájem rakouští zemědělci. Nakupují ho z kompenzací za letošní sucho, které už dostali vyplacené, řekl Pícha. Seno v Česku skupují také firmy z Německa.  [celá zpráva]

Českým zemědělcům zatím stát vyplácí kompenzace za sucho loňského roku. Do konce září má vyplatit 90 procent požadované částky. Kompenzace za letošní ztráty způsobené suchem začne stát vyplácet v prosinci, řekl v úterý na konferenci ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku Petr Jílek z ministerstva zemědělství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám