Hlavní obsah

Země G7 ukončí závislost na ruské ropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Představitelé zemí skupiny G7 se zavázali ukončit závislost na ruské ropě, buď úplným zákazem, nebo postupným ukončením dovozu, uvedl ve zprávě Bílý dům.

Foto: Pool, Reuters

Videokonference lídrů zemí G7 přenášená v pařížském Elysejském paláci

Článek

G7 předpokládá, že opatření tvrdě zasáhne „hlavní tepnu Putinovy ekonomiky,“ uvedl Bílý dům.

Země se také zavázaly spolupracovat při zajištění globálních dodávek energií. Ukončení závislosti chtějí země dosáhnout obecným omezováním fosilních paliv a přechodem na čistou energii.

Putinovi se podařilo udělat z Ruska vyvrhele
Bílý dům

Země G7, kam patří USA, Kanada, Velká Británie, Japonsko, Německo, Francie a Itálie, také budou dále pokračovat v opatřeních přijatých proti ruským bankám, které působí ve světové ekonomice.

„Putinův původní plán na ovládnutí Ukrajiny selhal, podařilo se mu ale udělat z Ruska vyvrhele,“ zhodnotil situaci úřad amerického prezidenta.

Připomíná, že Rusko má kvůli sankcím potíže s výrobou zbraní. Dva hlavní ruské tankové závody zastavily provoz kvůli nedostatku zahraničních komponentů. Ze země také podle zprávy uprchlo 200 000 často vysoce kvalifikovaných lidí.

Sankce na televizní stanice

Americký prezident Joe Biden chvíli před oznámením jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Maďarsko blokuje dohodu o embargu na ruskou ropu, i když by mělo výjimku

Ekonomika

USA chtějí uvalit sankce na tři nejsledovanější státem kontrolované televize v Rusku – akciovou společnost Channel One Russia, Television Station Russia-1 a akciovou společnost NTV Broadcasting Company. Všechny mají velké zahraniční příjmy, jejichž část odvádějí státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám