Hlavní obsah

Země EU mají mladým lidem zajistit práci, navrhuje komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise navrhuje, aby členské státy zajistily mladým lidem do čtyř měsíců po skončení studií získat nabídky zaměstnání nebo nějakou rekvalifikaci. Zařídit to má program „Záruky pro mladé“. Po odchodu ze školy nebo v případě nezaměstnanosti jim to má usnadnit hledání práce.

Článek

„Vysoká nezaměstnanost mladých má dramatické dopady pro naše ekonomiky, naši společnost a hlavně pro mladé lidi,“ varoval eurokomisař pro sociální záležitosti a zaměstnanost László Andor.

U lidí mladších 25 let je míra nezaměstnanosti více než dvakrát vyšší než u zbytku dospělých. Ve třetím čtvrtletí letošního roku to bylo 22,7 procenta proti 9,2 procenta. Například ve Španělsku a krizí nejvíce stíhaném Řecku je to více než polovina této věkové skupiny.

Navrhovaný program „záruk“, který by měl být pro členské státy doporučením, vychází z podobných projektů, které už úspěšně fungují v Rakousku a Finsku. Komise by země v tomto úsilí podporovala mimo jiné pomocí peněz z Evropského sociálního fondu i dalších strukturálních programů.

Europoslanec Jan Březina sice připouští, že jde o velmi vážný problém, avšak nevěří, že by takovýto administrativní zásah provázený masivními dotačními programy mohl vést k úspěchu. „Mnohem vyšší efekt by měl správně nastavený systém pobídek pro zaměstnavatele spojený s daňovými úlevami,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám