Hlavní obsah

Železničáři chtějí stávkovat kvůli propouštění

Železnici v České republice hrozí stávka, kterou začalo připravovat Odborové sdružení železničářů (OSŽ). Odboráři mají výhrady k převodu zaměstnanců Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na soukromou firmu, vadí jim propouštění v ČD Cargo a nedostatek peněz v regionální dopravě. ČTK to řekl místopředseda OSŽ Jaroslav Pejša.

Foto: Právo

Článek

Ústředí OSŽ se sešlo v pražských Vysočanech. Po vyslechnutí informací o nebezpečné situaci pro veškerou železniční dopravu v České republice i pro obory hospodářství s ní spolupracující ukládá Ústředí OSŽ představenstvu OSŽ, aby učinilo nezbytné kroky k přípravě stávky, píše se v usnesení odborářů.

Datum stávky není zatím určeno, odboráři chtějí o svých požadavcích jednat s ministrem dopravy Petrem Bendlem, členy hospodářskému výboru sněmovny a dalšími odborovými organizacemi na dráze.

Na železnici se od roku 1993 stávkovalo celkem šestkrát. Většinou však šlo o krátkodobé výstražné stávky v trvání maximálně hodin, pouze v roce 1997 stávkovali železničáři pět dní. Hrozeb stávkou bylo mnohem více, poslední přišla v lednu od strojvůdců, kterým vadí plánované zrušení daňových výhod u stravenek a režijních jízdenek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám